Iz naših džemata

Dani povratka 2017: Održane sportske i kulturno-vjerske svečanosti (Foto)

U danima vikenda, od 18. do 20. augusta, u povratničkim džematima održane su sportske i kulturno-vjerske svečanosti u okviru manifestacije “Dani povratka 2017”.

Medžlis Islamske zajednice Kalesija se prostire na oba bh entiteta i na tri općine. U Federaciji se nalazi 23 džemata koji teritorijalno pripadaju Općini Kalesija, dok je na prostoru manjeg bh entiteta 4 džemata koji gravitiriaju pri Medžlisu IZ Kalesija a teritorijalno pripadaju Opštini Osmaci (Šeher, Caparde i Mahala), dok je džemat Papraća na prostoru Opštine Šekovići.

U tri džemata koji su u sastavu Opštine Osmaci proteklog vikenda je održana manifestacija “Dani povratka 2017”, koja će se završiti trećeg dana Kurban-bajrama u džematu Šeher svečanom bajramskom akademijom.

Mevludska svečanost, Mahala, 18.08.2017. god.

U petak, 18. augusta, nakon akšam-namaza, u džamiji na Mahali održana je mevludska svečanost čime je zvanično i otpočela manifestacija “Dani povratka 2017”. Uz učenje pobožnih mevludskih stihova i ilahija, prisutni su imali priliku kroz vremeplov, u vidu slika, prisjetiti se svih stanovnika Mahale koji su nakon povratka (24.08.1996. god.) preselili na Ahiret. Također, na mevludskoj svečanosti prikazan je i kratak video-zapis, u vidu slika, svih šehida Mahale koji su dali svoje živote za odbranu svoje zemlje i svog topraka.

Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, u svom govoru se prisjetio tih prvih dana povratka u sve povratničke džemate koji pripadaju Medžlisu Islamske zajednice Kalesija podsjetivši na teške dane kada su se stanovnici povratničkih džemata vratili svojim porušenim kućama.

Dani povratka 2017: Mevludska svečanost, Mahala, 18.08.2017. god.

 

Dovište “Pašin put-Orlić”, lokalitet Dovišta, 19.08.2017. god.

U subotu, 19. augusta, u prijepodnevnim satima, na lokalitetu Dovišta “Pašin put-Orlić” upriličena je vjerska svečanost.

I pored veoma teških vremenskih uslova na lokalitetu Dovišta se okupio veliki broj vjernika. Zahvaljujući pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite, koji su pomogli u organizaciji, na lokalitetu Dovišta obezbjeđeni su optimalni uslovi za održavanje svečanosti. Naime, na platou Dovišta pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su nedavno izgrađeni plato zastrli i natkrili šatorima, tako da su prisutni u hladovini mogli poslušati obraćanje glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Envera ef. Alića, kao i izaslanika muftije tuzlanskog, prof. Idrisa ef. Memića.

Pored obraćanja uvaženih govornika, imami Medžlisa Islamske zajednice Kalesija su proučili Jasin pred duše svih šehida, a na Dovištu su se čuli i stihovi pobožnih ilahija. Pred podne-namaz proučena je i tradicionalna dova.

Obraćanje glavnog imama MIZ Kalesija: Na Orliću je dovište našoj domovini kao ajetu dunjalučke ljepote

Dova, koja obavezno obuhvata i dnevne namaze, je prava suština dini-islama. Dova je prava vjera. Dova je čisti pokret ljudske plemenite duše. Gdje nema čistih i iskrenih pokreta ljudske duše, tu ni iskrene vjere nema. Dove su naši namazi, a naši namazi su naše dove. Naša najduža dnevna dova je jacija-namaz. Jacija-namaz vrhuni kunut-dovom, skrušenom dovom Uzvišenom Stvoritelju.

Orlićko dovište nije proglašeno dovištem zato što se, možda, nekim ljubiteljima planinske ambijetalnosti ćeifnulo da imaju osiguran kutak za razonodu i nove još neispričane lovačke priče, već je (još davno) proglašeno i iznova utemeljeno od strane Islamske zajednice kao dovište topraku Bosni i Hercegovini, domovini kao ajetu dunjalučke ljepote.

U toku agresije na naše krajeve nismo na Pašinom putu/Orliću iskazali neku zavidnu hrabrost i odlučnost da rahat opstanemo ovdje i da budemo svoji na svome. Zašto je to tako nekad bilo? Nismo to mogli iz razloga što smo tada bili islamski nedostupni jedni drugima, bratski pocijepani, fizički raspršeni i bošnjački neumreženi. Aktuelna Islamska zajednica, kao krovna institucija muslimana, ne pristaje da se kao muslimani Bošnjaci osjećamo nemoćno i beznadežno. Mi koji smo danas u strukturama Islamske zajednice, uzdamo se u Allahovu moć i pomoć, i želimo u tom pogledu imati moćne muslimane Bošnjake koji će razumjevati vrijeme u kome živimo. I da starim i mladim generacijama Bošnjaka ispričamo sve halal “bosanske bajke”. Uložićemo sve napore da na ovim našim prostorima mlade generacije njeguju bosansku tradiciju, očišćenu od primjesa vjerovanja u Mitru, Lata, Hubela, Menata, Uzata, Jeuka, Nesra. Od Allaha, azze ve dželle, samo dovama pomoć tražimo. I to je, uglavnom, suština Orlićkog dovišta i dove kao generalne odrednice u zahvaljivanju Uzvišenom Stvoritelju.

Sveobuhvatno uzev, mi ne idemo u prošlost po svaku cijenu. Orlić nije i nikad neće biti lokalitet praslavenskih svetkovina. Orlić je naša duhovna i tradicijska radionica. Ovdje, braćo i sestre, ko god danas boravi, neće ni mali ni veliki hadž obaviti. Ibadet ovdje ima istu dimenziju kao i naš ibadet u našim džamijama i privatnim kućama. Našim današnjim “penjanjem” na Orlić ne znači da smo postali hadžije. Danas smo na Orliću da javno hvalimo naš dini-islam, da iznova ponudimo i pokažemo kur'ansko-sunnetske postulate islama, a ne neko pagansko i idolatrijsko zanovijetanje. Pagani nismo, i potomci pagana nismo, i ne pada nam na pamet da pagane i mušrike reklamiramo. Ovdje smo u ovom današnjem danu da malo i veliko, staro i mlado namamimo u svijet čistog islamskog praktikovanja, da pretresemo naše grijehe i da potaknemo sami sebe na nove uspjehe kako bi nam budućnost u našoj domovini Bosni i Hercegovini bila puno bolja i svijetlija. Ovdje smo da umno dozrijevamo, da zamolimo Allaha da nas razumom obdari i da na vrijeme uočimo šta se svima nama iza brda valja. Već smo naučili da nam naš dragi toprak Bosna i Hercegovina stoji na četiri čvrsta stuba: narod, vjera, kultura i tradicija. Na ovom Pašinom putu/Orliću, branici tradicije Bošnjaka su: čuvanje namaza da nam iz vakta ne izađe, založene tave i pečenje pekmeza u tim tavama, lonci i tendžere u kojima se vare krompiri, žar u kome se peku krompiri, ćurte i pecari, trčanje djece u džakovima, natezanje konopca i sl. Sve ovo navedeno je okosnica našeg okupljanja ovdje, ali i u svim mjestima povratka. A srčika okupljanja na Pašinom putu/Orliću je da vječno sa našim bošnjačkim porodicama ostanemo u ita'atu (pokornosti) Bogu Dragome. Samo tako i nikako drugačije!

Dova zauzima posebno mjesto u islamu, jer Allah, dž.š., traži od ljudi da Mu čine dovu pojedinačno ili u skupu, to jest u džematu. Danas na dovištu Orlić, nas nekoliko stotina vjernika i vjernica činimo dovu Uzvišenom Stvoritelju u džematu, u skupini, i lijepo je da se naše “Amin, ja Rabbi!” razliježe ovim prostorom. Danas smo ovdje sa posebnim nijjetom, sa nijjetom u kog smo unijeli našu poniznost, ustrajnost i iskrenost. Danas smo posebno spremni usvojiti Uputstvo iz Allahove knjige Kur'ana:

“A kad te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.” (2, 186)

Muhammed, a.s., je iskreno dovio za iskreno vjerovanje i za oprost grijeha na budućem svijetu. Poslanik islama, a.s., je preporučio: “Molite Allaha da vas sačuva od teških nesreća, tragičnih posljedica zle sudbine, i da se neprijatelj vašim zlom ne naslađuje.”

Bošnjaci će se svojih neprijatelja riješiti samo ako između se budu iskreni prijatelji. Bošnjaci nikad jedni drugima ne trebaju činiti zlo. Nijednog uha, a ni glave bošnjačke, mi viška nemamo. Svi mi jedni drugima trebamo! Naš neprijatelj se orkestrirano našim nesuglasicama naslađuje. Ne dozvolimo dušmanima našim da nam se u lica naša bošnjačka klebere, i okanimo se naših sitnih i nepromišljenih čarki, jer preko naših nepromišljenih čarki dušmanin likuje i svoje zacrtane ideje i ideologije vrlo lahko ostvaruje. Mi na taj luksus nemamo tapiju (nadležnost). Definitivno!

Evaluacija današnjeg našeg prisustva na Pašinom putu/Orliću je jasna: Allahu naš, mi Te priznajemo za Jednog i Jedinog, priznajemo Te za našeg Gospodara na svim uzvišenjima, na svim planinama i u svim dolinama, a hodajuće novokomponovane idole, u ljudskom suretu, potpuno ignorišemo. Naša današnja fizička i duhovna prisutnost na Orliću je, ako Bog da, dova za domovinu Bosnu i Hercegovinu, kao ajetu ljepote ovog prolaznoga svijeta.

Enver ef. Alić

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, na čijem čelu je dr. Edin Ramić, finansiralo je uređenje platoa na Dovištu, čime je olakšano održavanje vjerske svečanosti.

Dani povratka 2017: Dovište “Pašin put-Orlić”, 19.08.2017. god.

 

Predstva za djecu “Bosanska bajka”, Hajvazi, 20.08.2017. god.

U nedjelju, 20. augusta, u Domu omladine u Hajvazima održana je predstava za djecu “Bosanska bajka” koja je rađena u produkciji Bosanskog kulturnog centra u Tuzli i u režiji Nedima Malkočevića. Predstavi je prisustvovao veliki broj djece iz povratničkih džemata.

Na kraju predstave, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija Enver ef. Alić se zahvalio svim akterima predstave koji su na jedinstven način djeci, kao i “odrasloj djeci”, predstavili sve ljepote naše Bosne i ispričali pravu bosansku bajku.

“Ovo je historijski trenutak da se nešto ovako događa u povratničkim mjestima, džematima, koji pripadaju Medžlisu Islamske zajednice Kalesija. Zahvaljujem se našem ministru, dr. Edinu Ramiću, koji nas je podržao i bez čije pomoći ova manifestacija ne bi bila ovako uspješna”, istakao je glavni imam Medžlisa IZ Kalesija.

Dani povratka 2017: Predstava za djecu “Bosanska bajka”, Hajvazi, 20.08.2017. god.

 

Sportski susreti, Mahala, 19-20.08.2017. god.

U okviru manifestacije “Dani povratka 2017” na sportskom poligonu na Mahali odigran je tradicionalni turnir u malom fudbalu “Muradif Alić i šehidi Mahale”.

Na turniru je učešće uzelo pet ekipa: Mahala, Šeher, Zux-4, Tehnoplan i Ekipa-8.

U večernjim satima u subotu odigrana je grupna faza turnira, dok je finalna utakmica odigrana u nedjelju. Najviše sportkog umjeća i najviše sportske sreće su imali igrači ekipe Tehnoplan, koji su i pobjednici turnira. Drugo mjesto je pripalo ekipi Šeher.

Pobjednicima turnira su dodijeljene diplome za osvojena mjesta, pehari i nagrade, nakon čega je tradicionalni turnir u malom fudbalu “Muradif Alić i šehidi Mahale” završen.

Generalni pokrovitelj manifestacije “Dani povratka 2017” je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a manifestaciju organizuju Medžlis IZ Kalesija i BZK “Preporod” Osmaci.

Manifestacija “Dani povratka 2017” će se završiti 3. septembra, 3. dana Kurban-bajrama, svečanom bajramskom akademijom koja će se održati u Šeheru sa početkom u 18.00.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh