Iz naših džemata

Glavni imam zijaretio mektebe i prisustvovao izvođenju nastave u mektebima (Foto)

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić, posjetio je 21. septembra 2019. godine (subota), od 8.30 do 10.30 sati, naše mektebe u džematima Tojšići, Dubnica, Memići Memići Centar i Memići Stara džamija.

U vrijeme mektebske pouke u ovim džematima glavni imam je pratio izvođenje mektebske pouke, te provjerio tehničke uvjete u kojima se ona odvija.

U razgovoru sa novim muallimima, Sulejman ef. Muhamedbegovićem (Tojšići), Muhamed ef. Burićem (Dubnica) i Amel ef. Habešom (Memići Centar), kao i sa nešto starijim muallimom u džematu Memići Stara džamija, i u neposrednom kontaktu sa zatečenim mekteblijama, glavni imam je došao do nekih korisnih zamisli i sugestija u unapređenju najvažnijeg posla naših muallima. Ciljano je zijaretio ove nove muallime, primljene u imamsko-hatibsku i muallimsku službu u 2019. godini kako bi kroz neposredne kontakte registrovao njihove afinitete za rad sa mektebskom djecom. Vidio je da posjeduju elan i visprenost u svom muallimskom radu. Međutim, najveća smetnja za postizanje solidnih rezultata na mektebskoj pouci je kontinuirano opadanje broja polaznika mekteba, ne zbog aljkavosti roditelja koji ne šalju djecu u mekteb, već zbog masovnog iseljavanja cijelih porodica sa djecom u neku od evropskih zemalja. Najnepovoljnija slika s tim u vezi je u džematima Memići Centar i Memići Stara džamija (Memići Centar, upisano u mektebski dnevnik 25, a u Memići Stara džamija samo 15 mekteblija). Muallimi Amel ef. Habeš i Elvir ef. Malić nemaju, zaista, “materijala” za obradu, odnosno nemaju masovnu polaznost u mektebima kako bi od djece oblikovali buduće čestite džematlije. Stanje je za sveopći muslimanskobošnjački ibret.

U džematu Dubnica muallim Muhamed ef. Burić radi u idealnim uslovima sa svojih 50 upisanih mekteblija. I imam u džematu Memići Centar ima adekvatno riješeno stambeno pitanje. Obojica imama imaju imamske kadrovske stanove iz snova. Novogradnja novim imamima jako dobro pristaje. U Tojšićima (mekteb uz džamiju) glavni imam je zatekao mladog muallima Sulejman ef. Muhamedbegovića koji “kazuje” mektebsko gradivo u prenapučenoj i neadekvatnoj učionici (oko 50 djece). Stiska je prava a učionica je krajnje neuslovna (oronulost, zastarjelost) i valja je pod hitno adaptirati zajedno sa imamskim stanom ili graditi novi objekat. Iz Tojšića i tojšićkih vjerskih škola – mekteba, potekli su mnogi znalci, alimi i intelektualci. Djeca koja su zatečena u mektebskoj učionici zaslužuju bolje tehničke uslove i na svim tojšićkim džematlijama je obaveza da, bez odlaganja, stvore bolje uslove za rad muallima sa djecom. Glavni imam je poželio prisutnoj djeci da i oni postanu veliki alimi kao što je to bio tojšićki alim, prof. Abdurahman Hukić, poznavalac arapskog, turskog i francuskog jezika, službeni tumač i šef kabineta reisa Kemure i savjetnik trojice reisu-l-ulema: Hadžiabdića, Mujića i Selimoskog. Ovom prilikom sugerirano je novopostavljenim muallimima da ažuriraju mektebske dnevnike i džematske ljetopise, te da svoju uspješnost u radu podignu na još veći nivo.

Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh