Glavni imam

Muharem ef. Mešanović, sin Habiba, rođen je u Vukovijama Gornjim 1968. godine, općina Kalesija.

Osnovno školovanje stekao je u Vukovijama Gornjim, a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završava 1987. godine. Iste godine se upisuje na tadašnji Islamski teološki fakultet čije studije, uz jednogodišnje služenje vojnog roka, okončava 29. novembra 1994. godine, odbranom diplomskog rada pod naslovom “Provjera stepena autentičnosti 30 hadisa iz djela ‘Izbor Poslanikovih hadisa’ Jakub ef. Memića”. Mentor na ovom radu mu je bio prof. dr. Omer Nakičević, a rad je ocijenjen visokom ocjenom. Od 1992. do 1994. godine bio je imam u Raincima Gornjim, a od januara 1995. godine postavljen je za imama džemata Prnjavor (imam i danas).

Uz imamski poziv, bio je angažovan na predmetu Islamska vjeronauka u Mješovitoj srednjoj školi „Kalesija“ u periodu od 1993. do 2008. godine.

Tokom ratnih godina, obavljajući redovne imamske dužnosti, radio je na organizaciji kalesijske omladine. Jedan je od osnivača muslimanskog omladinskog udruženja El-Menar Kalesija.

U Glasniku, službenom glasilu Islamske zajednice u BiH, istaknut je kao uspješan muallim mektebske nastave 2008/2009. godine. Za 2014/2015. godinu, u BKC-u ”Alija Izetbegović”, proglašen muallimom godine prilikom čega mu je odato priznanje za rad s djecom na mektebskoj nastavi, također i za školsku-maktebsku 2018/19. godinu.

Redovni je učesnik mektebskog takmičenja na nivou Muftijstva, predstavljajući Medžlis IZ Kalesija. Više godina je sa polaznicima svoga mekteba sudionik Finalnog takmičenja polaznika mektebske nastave osvojivši, u dva navrata, druga mjesta.

Bio je predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ Kalesija u mandatnom periodu od 2011. do 2015. godine. Njegova primarna postignuća u vrijeme obnašanja predsjedničke dužnosti su kupovina zemljišta za Mektebski sportski centar u naselju Dubnica, izgradnja istog s pratećim sadržajima (prva faza), restauracija sjedišta Medžlisa, kao i osiguranje prihoda Medžlisu IZ Kalesija od profitabilnih firmi (zakup prostora).

Prepoznavajući angažman Muharem-ef. izvan redovnih imamskih dužnosti, na polju društvenih aktivnosti, na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija, 2013. godine, u povodu Dana općine, nagrađen je „Medaljom sa zlatnim grbom općine Kalesija“.

Po isteku predsjedničkog mandata u MIZ-e Kalesija, aktuelni je član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Kalesija.

Oženjen je i otac dvoje djece.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh