Iz naših džemata

Muftija Fazlović održao hutbu u kalesijskom džematu Međaš i posjetio Husein-ef. Mešanovića, imama u penziji

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, 29. jula 2022. godine, klanjao je džuma-namaz u kalesijskom džematu Međaš.

U hutbi je muftija Fazlović govorio o hidžri te je istakao da nikada nikome hidžra nije bila lahka. Znamo to dobro i mi Bošnjaci jer skoro da nema porodice koja nije okusila hidžru, kazao je Muftija.

“Muhammeda, alejhi selam, nas govoreći o hidžri upućuje na još jedan vid razmišljanja. Kazao je da hidžru dobro razumije onaj musliman koji se trudi da učini hidžru iz zone u kojoj ne smije biti kao musliman, da ostavi djela koja ne smije činiti, koja su haram. Muhadžir je onaj koji ostavlja grijeh. Kada razmišljamo o hidžri, poruci Kur’ani-kerima i našeg najboljeg uzora Muhammeda, alejhi selam, preispitajmo se koliko su naša srca čista. Činimo li grijehe? Šta je s našim farzovima? Jesmo li napravili jasnu granicu između onoga što je Uzvišeni Allah naredio i onoga što je zabranio”, poručio je muftija Fazlović. Pohvalio je aktivnosti džemata Međaš, zalaganje imama i džematlija da ovaj džemat bude snažan, te je izrazio nadu da će se njegov razvoj nastaviti i u budućnosti.

Muftija Fazlović posjetio Husein-ef. Mešanovića, imama u penziji

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je Husein-ef. Mešanovića, imama u penziji koji je dao veliki doprinos Islamskoj zajednici i muslimanima za vrijeme svog imamsko-muallimskim rada.

Husein-ef. je ovom prilikom govorio o događajima, ljudima i svojim iskustvima iz različitih perioda radnog vijeka. Govorio je i o načinu na koji provodi penzionerske dane.

Muftija je Husein-ef., nakon uspješnog postoperativnog oporavka, poželio da ga ubuduće služi dobro zdravlje. Zahvalio se Husein-ef., na doprinosu koje je dao Islamskoj zajednici, Bosni i Hercegovini i bosanskohercegovačkom društvu.

Ovoj posjeti su prisustvovali dr. Mensur-ef. Husić, glavni imam MIZ Kalesija Muharem-ef. Mešanović i Husejn Smajić, imam džemata Međaš.

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh