Iz naših džemata

Obilježena 25. godišnjica zločina u Hajvazima: Još se traže kosti žrtava nekažnjenog zločina

U naselju Hajvazi kod Osmaka danas (6. maj) je prigodnim vjerskim programom obilježena 25. godišnjica zločina počinjenih u maju 1992. godine tokom etničkog čišćenja i agresije na našu zemlju.

Naime, 8. maja, prije 25 godina, svi stanovnici ovog naselja, koje je tada pripadalo općini Kalesija, su protjerani, više od 15 ih je ubijeno, dok je selo opljačkano, a potom zapaljeno i uništeno. Uradili su to pripadnici vojnih i paravojnih formacija iz Srbije, poput „Belih orlova“, zatim pripadnici Vojske RS-a i lokalni Srbi.

Neki od nedužnih bošnjačkih civila koji su ubijeni u maju 1992. godine, odmah su ukopani na lokalnom šehidskom mezarju, dok se za kostima njih desetak još uvijek traga.

Upravo je danas na ovom mezarju i započelo obilježavanje 25. godišnjice, kojoj je prisustvovalo više od 50 povratnika u ovo mjesto. Nakon posjete mezarju, stanovnici su dijelom puta, kojim su 1992. godine napuštali ovo mjesto, vratili se do šehidske spomen – česme, na kojoj su ispisana imena i prezimena svih šehida Hajvaza.

-Ovaj naš skup i naš odlazak do mezarja gore je simbolizirao odlazak iz ovog mjesta 1992. godine, ali i naš povratak ovdje ima neku simboliku. Potrebno je, i moramo se svi potruditi da ovo obilježavanje izdignemo na viši nivo. Da uradimo jednu monografiju, koju ćemo posvetiti našim šehidima. Nama ovo treba biti pouka, a svakako se trebamo boriti za neke bolje i ljepše dane, kazao je Mirsad efendija Sakić, imam u džamiji u Hajvazima.

Povratnici u ovo mjesto još uvijek tragaju za kostima njihovih najmilijih. Za ratne zločine počinjene nad stanovnicima Hajvaza još uvijek niko nije odgovarao. U Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona se godinama vodila istraga protiv više od 50 osoba srpske nacionalnosti, zbog ratnog zločina počinjenog na područuju općina Kalesija i Osmaci, kada je ubijeno preko 100 civila. Ovaj kompleksan predmet se zadnjih godina nalazi u nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH.

-Danas se sjećamo naših najmilijih, nedužnih žrtava. Obavezujemo se da ih nikada nećemo zaboraviti, te da ćemo istinu o strašnim zločinima, prenositi na mlađe generacije, poručeno je danas iz Hajvaza.

Zanimljivo je da je na isti datum, dakle 8. maja 1998. godine, započeo povratak u ovo mjesto.

(NKP.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh