Bosna i Hercegovina

Održana sjednica Rijaseta

Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića održana 34. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na sjednici su razmatrane brojni predmeti iz nadležnosti Rijaseta, a između ostalog usvojen je prijedlog saglasnosti MIZ Kiseljak za osnivanje predškolske ustanove Ikre. Rijaset je razmatrao i izvještaj o realizaciji prve faze projekta „YouTube kanala IZ u BiH“ te donio odluku da se ovaj projekat u nadležnoj upravi nastavi razvijati i da mu se posveti potrebna pažnja.

Usvojen je i izvještaj o službenoj posjeti delegacije Rijaseta IZ u BiH Mešihatu IZ u Srbiji te izvještaj direktora Uprave za vjerske poslove o službenoj posjeti muslimanima Loznice, Krupnja i Beograda. Članovi Rijaseta su detaljno upoznati sa položajem u kojem se tamošnji muslimani nalaze a na kraju je zaključeno da je neophodno uz saradnju sa Mešihatom IZ u Srbiji poduzeti korake kako bi se više pomoglo tamošnjim muslimanima i Islamskoj zajednici. Odlučeno je i da se do kraja godine organizuje službena posjeta i drugim mešihatima IZ u BiH.

Prihvaćena je i inicijativa za osnivanje Instituta za društvena i religijska istraživanja u Tuzli, te elaborat za naučno-istraživački projekat i izdavanje publikacije „Historija Islamske zajednice u BiH“ uz više sugestija članova Rijaseta koje su prihvaćene. Usvojen je i idejni projekat Univerziteta Islamske zajednice u BiH te data suglasnost nadležnoj upravi za pripremu projektnog zadatka i elaborata o osnivanju ove visokoškolske ustanove IZ u BiH.

Na prijedlog Uprave za vanjske poslove usvojena je odluka o priznavanju kultnih općina Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji čime se privodi kraju proces rješavanja položaja džemata IZ u BiH u Austriji. Na sjednici je bilo govora i o organizaciji ovogodišnjeg hadža i donesene su neophodne odluke kako bi se nastavio proces organizacije ovogodišnjeg hodočašća u Meku.

Rijaset je u skladu sa svojim nadležnostima utvrdio prijedlog za imenovanja u UO Vakufske direkcije i Behram-begove biblioteke te Nazirskog vijeća Gazi Husrev-begova vakufa, te usvojio druge pravne akte iz svoje nadležnosti. Rijaset je posebno razmatrao Projekat unaprjeđenja akcije klanja kurbana i distribucije kurbanskog mesa. Na kraju je doneseno više odluka na prijedlog Ureda za društvenu brigu o pomoći iz Bejtul-mala socijalno ugroženim kategorijama i humanitarnim projektima.

Sjednici su pored zamjenika reisu-l-uleme Husejin ef. Smajića i direktora uprava Rijaseta prisustvovali i rukovodioci ureda Rijaseta te direktor IC El-Kalem.

(islamskazajednica.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh