Iz naših džemata

Održana svečana sjednica Izvršnog odbora MIZ Kalesija povodom 20 godina administrativnog rada Medžlisa Islamske zajednice Kalesija u gradu Kalesiji

Sinoć, 30. decembra 2017. godine, u prostorijama Medžlisa održana je svečana sjednica Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Kalesija povodom dvadeset godina rada Medžlisa IZ Kalesija sa sjedištem u Kalesiji.

Svečanoj sjednici su prisustvovali članovi Izvršnog odbora i prethodni predsjednici Medžlisa IZ Kalesija, Husejn Halilović i Mustafa Turić, kao i glavni imami, vjersko-prosvjentni referenti, Ismet Avdibašić i Mujo Zulić.

Prije početka sjednice nekadašnji vjersko-prosvjetni referenti Odbora IVZ Kalesija (naziv koji je prethodio Medžlisu IZ Kalesija), Ismet Avdibašić i Mujo Zulić, proučili su Jasin pred duše umrlih koji su nekada bili članovi Izvršnog odbora. Nakon toga prisutnima se obratio predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, dr. sci. Muhamed Alić.

Glavni imam, Enver ef. Alić, sve prisutne je svojevrsnim vremeplovom podsjetio na najbitnije događaje na prostoru Medžlisa IZ Kalesija tokom proteklih 20 godina.

Događaji koji su obilježili period od 1997. do 2017. godine

1997. godina

Medžlis Islamske zajednice Kalesija svoje sjedište definitivno je prenio, sa raznih lokacija (Tojšići, Međaš, Prnjavor, Rainci Gornji, Međaš) u grad Kalesiju, 1.11. 1997. godine, na adresu Trg šehida, br. 4, Kalesija. To je za nosioce vjerskog autoriteta Medžlisa IZ Kalesija i za sve muslimane našeg podneblja izuzetan historijski trenutak.

Te godine, u toku mjeseca ramazana, po prvi put je u našoj Kalesiji klanjana teravija, koju je predvodio učenik Behram-begove medrese u Tuzli, Suad ef. Tabalović (IV r.) iz Križevića (Seferovići).

Na ramazanski bajram, glavni imam Enver ef. Alić i predsjednik Medžlisa IZ-e Kalesija Husejn Halilović, primili su u prostorijama Medžlisa Envera Jukanovića, načelnika općine Kalesija i majora Avdić Muhameda.

U toku 1997. godine, a i u godinama iza nje, Husejn Halilović je kao predsjednik Medžlisa Kalesija sa svojim saradnicima uradio mnogo na opremanju sjedišta Medžlisa IZ-e Kalesija.

1998. godina

Temeljito rekonstruisana džamija u Kalesiji Gornjoj i svečano otvorena džamija u džematu Prnjavor (19. septembar 1998.). Na zgradi sjedišta Medžlisa izvođeni radovi. Radove izvodio Ramo Sakić iz Kikača. Donator vanjskih radova na zgradi Medžlisa bila je Općina Kalesija.

U ovoj godini osnovan je i džemat Memići Centar.

U toku agresije na Kalesiju “ubijeno” je osam a “ranjeno”, također, osam kalesijskih džamija. Prije obnove džamija i rekonstrukcije “ubijenih” vjerskih objekata obavljeno je sistemsko fotografisanje svakog objekta, tako da sada imamo u arhivi Medžlisa sve tragove agresije na naše objekte.

1999. godina

Izabran prošireni građevinski odbor za gradnju Čaršijske džamije u Kalesiji. Izabrane su i neke komisije u vezi sa gradnjom ovog vjerskog objekta.

Počela izgradnja Čaršijske džamije. Hafiz Fadil ef. Fazlić, muftija Husein ef. Kavazović, Besim ef. Čanić, Enver ef. Alić i drugi gosti, zajednički su položili kamen temeljac za gradnju Čaršijske džamije u Kalesiji. Tim lijepim povodom, kurban na temelj je prinio Husejin Halilović, predsjednik MIZ-e Kalesija.

U ovoj, 1999. godini (15. august), svečano je otvorena džamija u džematu Rainci Gornji.

2000. godina

U 2000. godini na nivou Medžlisa IZ Kalesija značajno je istaknuti da su urađeni zemljani radovi na budućoj Čaršijskoj džamiji u Kalesiji; izvršen je iskop i betoniranje suterena, što je, što se vidi iz džematskog ljetopisa, ukupno koštalo oko 135.000,00 KM. Izvođač radova je bio ANKER d.o.o. KALESIJA, čiji je vlasnik Mustafa Turić iz Prnjavora.

2001. godina

Uz džamiju u džematu Jajići sagrađena munara.

2002. godina

Svečano otvorene džamije u Međašu i Capardama (11. august 2002. godine).

Drvena munara u džematu Brda Križevci zamijenjena je betonskom (drvena je devastirana u toku agresije na džemat).

Povlačenjem Husejna Halilovića sa dužnosti predsjednika Medžlisa, 31.1.2002. godine, članovi IO MIZ Kalesija su izabrali Mustafu Turića za v.d. predsjednika Medžlisa IZ-e Kalesija do narednih skorih izbora u Islamskoj zajednici.

Na redovnim izborima u Medžlisu Islamske zajednice Kalesija, održanim 9.11.2002. godine, Mustafa Turić je ponovo izabran za predsjednika IO MIZ Kalesija.

U ovoj godini završena II faza izgradnje Čaršijske džamije u Kalesiji, koja je obuhvatala izgradnju sprata džamije i kupole, a 20.7.2002. godine upriličena je šljemenska dova. Uoči šljemena, u objektu nove džamije klanjana je prva džuma-namaz. Hutbu je obavio i namaz predvodio Bilal ef. Husić.

2003. godina

Otvorene nove džamije u Seljublju, Šeheru, Vukovijama Donjim, Brdima Gornjim i Mahali (24.august 2003. godine ).

U ovoj godini je izvršena adaptacija džamije u džematu Kikači-riješen muški i ženski ulaz u džamiju.

2004. godina

Medžlis Islamske zajednice Kalesija svečano je, 22. maja 2004. godine, otvorio džamiju u Papraći čiju je rekonstrukciju pomogla vlada Malezije. Čast da otvori papraćku džamiju pripala je Ramlan bin Ibrahimu, ambasadoru Kraljevine Malezije u Bosni i Hercegovini. On je izrazio želju da džamija u Papraći bude centar života i da narodi u BiH žive u miru i harmoniji.

2005. godina

Na temeljima stare džamije sagrađena je nova džamija u džematu Memići Stara džamija. Predaja džamije u posjed Islamske zajednice u BiH izvršena je na svečanom otvorenju 30. jula 2005. godine.

2006. godina

Ponovno temeljito renoviranje i proširenje stare džamije u džematu Lipovice Stara džamija. Na nivou MIZ Kalesija organizovan literarni natječaj i rezultat tog natječaja je knjiga Ramazanske priče.

2007. godina

U ovoj godini IO MIZ Kalesija održao niz sjednica, a na sjednici održanoj 13.6.2007. godine razmatrano je funkcionisanje džematskih odbora na području MIZ-e Kalesija. Usvojen je u ovoj godini (31.8.2007.) plan rada IO MIZ Kalesija za naredne tri i po godine. Također je tretirano i stanje mektepske nastave u našim mektebima.

2008. godina

Ove godine svečano je otvorena potpuno rekonstrisana džamija u džematu Jelovo Brdo (3. august 2008. godine).

I Čaršijska džamija u Kalesiji je otvorena i svečano predata u posjed IZ-e ( 27. jula 2008. godine).

2009. godina

U ovoj godini IO MIZ Kalesija, sa džematskim mutevelijama je razmatrao stanje vakufske imovine, tehnička uređenost mektepskih prostorija, o kočničarima rada po našim džematima, o pripremama za doček dvaju bajrama, o okcijama sakupljanja kurbanskih kožica, o upravljanju mezarjima u vlasništvu MIZ Kalesija.

2010. godina

Prestao mandat predsjedniku Medžlisa Kalesija Mustafi Turiću (od 2003. do 2011.)

U mandatnom periodu 2011-2015. predsjednik IO MIZ Kalesija bio je imam iz Prnjavora Muharem ef. Mešanović.

2011. godina

U ovoj godini Muharem ef. Mešanović je postao osmi predsjednik Medlisa IZ Kalesija (29.1.2011.-20.5.2015.) Njegova primarna postignuća u vrijeme obnašanja predsjedničke dužnosti su kupovina zemljišta za Mektebski centar u Dubnici Gornjoj i izgradnja istog sa pratećim sadržajima, te osiguranje prihoda Medžlisu Kalesija od profitabilnih firmi (zakup prostora u zgradi Medžlisa).

2012. godina

Svečano otvorena džamija u Jajićima (1. septembar 2012. godine). Tim povodom urađen je i harem džamije sa specifičnim izgledom.

2013. godina

U ovoj godini (mjesec august) Mensur Fazlić sin Mehmeda iz Prnjavora, uspješni Kalesijac sa adresom prebivališta u Dizeldorfu, Njemačka, za potrebe Mektebskog centra u Dubnici Gornjoj, odnosno Medžlisa IZ Kalesija, donirao je terensko vozilo Opel Frontera. Kada je ovo terensko vozilo darivao za potrebe Islamske zajednice Mensur Fazlić je naglasio da Islamsku zajednicu treba pomoći kao i svoje ukućane, kao svoju rodbinu, kao svoje najbliže koje najviše voli.

2014. godina

U subotu, 29.11.2014. godine, Medžlis Islamske zajednice Kalesija upriličio je radno otvaranje Mektebskog centra. Svečanosti je prisustvovao i muftija tuzlanski mr. Vahid ef. Fazlović, kao i imami kalesijskih džemata, članovi IO MIZ Kalesija, vakifi i donatori Mektebskog centra, prijatelji Medžlisa, predsjednici džematskih odbora… Prva faza izgradnje je okončana a ona uključuje: kupovinu zemljišta (48 dunuma), raščišćavanje parcele na kojoj je predviđena izgradnja kompleksa, sanacija i dogradnja postojeće devastirane kuće, sanacija putne komunikacije… Planirano vrijeme realizacije prve faze bilo je pet godina, ali je ista okončana nakon samo dvije i po godine. Tim povodom upriličeno je i radno otvaranje Mektebskog centra, koji je još uvijek daleko od finalne realizacije, ali su rezultati itekako vidljivi.

Izabran Izvršni odbor MIZ Kalesija za period 2015-2018.

2015. godina

Od 20.5.2015. godine predsjednik Medžlisa IZ Kalesija je dr.sci. Muhamed Alić.

Krajem 2015. godine formirano je Mezarje Čaršijske džamije. Zemljište je otplaćeno u rekordnom roku uz pomoć Općine Kalesija i kalesijskih donatora (Ruvejd Imšić, Sead Džafić, Zuhdija Karić i mnogi drugi).

Izvedeni su ozbiljni građevinski radovi na Musalli Orlić-Pašin put.

2016. godina

Uz pomoć Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica FBiH uređen je i plato na Musalli na lokalitetu Orlić.

Počela gradnja džamije u Hrasnu Donjem.

Saradnja Medžlisa Kalesija sa Ministarstvom za izbjeglice i raseljena lica u vezi uređenja dovišta Orlić više je nego očekivana.

Restaurirana stara džamija u džematu Rainci Donji (donator restauracije Sead Džafić).

2017. godina

Završeni radovi na izgradnji džamije u džematu Hrasno Donje.

U ovoj godini bilo je i svečano otvorenje novosagrađene džamije u ovom džematu.

U mjesecu februaru (3. februar 2017. god.) Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije NJ.E. Hani bin Abdullah Mominah boravio je u posjeti Muftijstvu tuzlanskom i tom prilikom susreo se sa muftijom. Susretu je prisustvovao i Razim ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.Istog dana saudijski ambasador je boravio u sjedištu MIZ Kalesija i obećao donirati sredstva za jedan reprezentativan vjerski objekat na području našeg Medžlisa. Složili smo se da se taj objekat gradi u Dubnici. U naselju Dubnica uskoro će firma ADAB iz Lukavca, sa ostalim kooperantima, završiti izgradnju džamije, edukativnog centra i imamskog stana. Ovih dana tragamo za donatorima da to, uistinu, tako i bude.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh