Islamski svijet

Prošle godine 356 džamija u Evropi bile na metama napada

Stav koji je izkazan nije politička strategija, nego prvenstveno ljudski pristup ovom pitanju. Neka nam Bog pomogne da svi zajedno gradimo jedan bolji i ljepši svijet. Kao što je rekao i sam premijer, različitosti su bogatstvo za čovječanstvo.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez je, komentarišući teroristički napad na džamiju u Kanadi, istakao da su džamije i u drugim zemljama bile metema napada, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom sastanka s ambasadorom Kanade u Ankari Chrisom Cooterom u rezidenciji Uprave za vjerske poslove Republike Turske, Gormez je istakao da su samo prošle godine 356 džamija u Evropi bile metama napada.

Naglasio je da posljednja dešavanja u svijetu otežavaju zajednički život različitih religija i kultura.

“U ovakvim okolnostima, izjava premijera Kanade Justina Trudeaua je predstavljala izraz mišljenja miliona ljudi. Glas savjesti su podržali mnogi potlačeni ljudi u svijetu”, kazao je Gormez, dodajući kako je Trudeau svojim riječima jasno svima pokazao kako ne treba iznositi generalizacije kada se raspravlja o Istoku i Zapadu.

“Stav koji je izkazan nije politička strategija, nego prvenstveno ljudski pristup ovom pitanju. Neka nam Bog pomogne da svi zajedno gradimo jedan bolji i ljepši svijet. Kao što je rekao i sam premijer, različitosti su bogatstvo za čovječanstvo, a ne povod za neprijateljstva”, rekao je Gormez.

Ambasador Cooter je istakao kako teroristički napad nije bio usmjeren samo na muslimane koji su se u tom momentu našli u džamiji, nego na sve muslimane koji žive u Kanadi.

“Policija u Kanadi je odgovorna da zaštiti svakoga u toj zemlji, bez obzira na njegovu vjersku pripadnost”, kazao je Cooter.

Premijer Kanade, Justin Trudeau je najoštrije osudio napad i izrazio sućut porodicama stradalih.

Istraga o napadu je u toku, a ista džamija je i u junu prošle godine bila poprište svirepog napada kada su nepoznate osobe ispred džamije ostavile svinjsku glavu s porukom: “Bon appetit.”

(trt)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh