Islamski svijet

Turski Parlament izrađuje studiju o pravima muslimana u Evropi

U jeku porasta islamofobičnih i antimuslimanskih napada u Evropi, Komisija za ljudska prava, pri turskom Parlamentu je počela raditi studiju o sredstvima, posebno onim uakonskim, koja su pripremila atmosferu za porast islamofobije i rasnih napada. Studija će se odnositi na deset zemalja Starog kontitenta, među kojima su i Njemačka, Francuska, Belgija i Danska, prenosi turski dnevni list YeniSafak.

Predsjednik Komsije izastupnik vladajuće AK partije Mustafa Yenaroglu je kazao da postoji povećan broj žalbi, koje su ovoj Komisiji uputile muslimanske porodice, koje žive u ovim zemljama, a koje su turskog porijekla. Taj trend je u porastu posebno zadnjih godina.

U tim žalbama se često ističu brojni problemi muslimanskih porodica, među kojima su i slučajevi kada je dijete iz muslimanske porodice oduzeto i dato na izdržavanje drugoj, nemuslimanskoj porodici, zatim napadi na džamije, pritisci zbog podrške turskoj vladi, a također su česti napadi pripadnika terorističke PKK koji slobodno djeluju u mnogim zemljama Evrope.

Yenaroglu je istakao da je porast tih napada rezultirao početkom izrade ove studije i ona će biti objavljena do polovine naredne godine, kritizirajući njemačku vladu da “zanemaruje muslimane i njihova prava u zemlji iako je procenat muslimana oko 3.7% od ukupnog broja stanovnika.” On je još dodao: “Ukoliko usporedimo procenat muslimana i njihova ostvarena prava i procenat pripadnika drugih vjera i njihova prava, zaključujemo da su prava muslimana u Njemačkoj jednaka nuli.”

On je optužio evropske zemlje da ne “shvataju ozbiljno sve češće napade na džamije” koji su, zadnjih godina, veoma učestali na teritoriji Evrope i da preko toga vema olahko prelaze.

(IslamBosna)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh