Iz naših džemata

U džematu Caparde upriličena hatma-dova za polaznike Škole Kur'ana i održan završni ispit mektebske nastave (Foto)

U džematu Caparde, u nedjelju, 6. maja 2018. god., prije ikindije-namaza upriličena je vjerska svečanost povodom završetka mektebske godine, te je tom prilikom proučena i hatma-dova za nove učače Kur'ana.

Mektebska godina 2017/18. je pri kraju. Završni ispiti mektebske nastave se organizuju u svim našim džematima i oni predstavljaju svojevrsnu “maturu” mektebske godine.

U džematu Caparde je u nedjelju, 6. maja, prije ikindije-namaza upriličena vjerska svečanost na kojoj su promovisani novi učači Kur'ana, kao i svršenici arapskog pisma-sufare, te je u sklopu svečanosti održan i završni ispit mektebske nastave.

O višegodišnjem podučavanju harfovima arapskog pisma i uvođenju u učenje Kur'ana govorio je Mirsad ef. Sakić, imam džemata Caparde. U svom obraćanju Mirsad-ef. je ukratko opisao trogodišnji put od elifa, prvog harfa, do hatme.

Vjerskoj svečanosti u džematu Caparde prisustvovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić, koji je sa polaznicima mektebske nastave u džematu Caparde održao kraći ogledni čas mektebske nastave. Pored glavnog imama Medžlisa IZ Kalesija vjerskoj svečanosti u džematu Caparde su prisustvovali i ostali imami, a hfz. Husejn ef. Smajić, održao je prigodno predavanje o vrijednosti učenja Kur'ana i podučavanja arapskom pismu.

Na kraju svečanosti dodijeljene su diplome novim učačima Kur'ana, kao i svršenicima sufare. Pored diploma dodjeljene su i zahvalnice istaknutim džematlijama koji su pomogli razvoj vjerskog života u džematu Caparde.

Učači Kur'ana:

1. Hrustić Eldir,
2. Suljić Edis,
3. Mehanović Enes,
4. Smajlović Samir,
5. Karić Rifa.

Svršenici arapskog pisma:

1. Musić Maid,
2. Avdić Elma,
3. Mehanović Faris,
4. Kopić Ahmed,
5. Mehanović Dženan,
6. Čirak Eldar,
7. Ahmetović Nirmela,
8. Musić Samina.

Hatma-dova za polaznike Škole Kur'ana i završni ispit mektebske nastave, džemat Caparde, 7.5.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh