Iz naših džemata

Učenjem Jasina i poklanjanjem hatme pred duše šehida obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti (Foto)

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti, organizovana posjeta Memorijalnom centru Kalesija Gornja i izveden prigodan vjerski program.

Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija i Udruženje porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik organizovali su prigodan vjerski program. Program je otpočeo u 11.00 sati kada se prisutima obratio Ahmet Grahić, predstavnik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik. Poslije toga su članovi Udruženja položili cvijeće na spomen obilježje, a potom je proučena sura Jasin i poklonjena hatma pred duše šehida koju su proučile članice Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija.

Na kraju vjerskog programa prisutnima se obratio predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, Ibrahim Aljić, koji je u kraćem govoru istakao bitnost čuvanja sjećanja na historijske događaje i obavezu čuvanja od zaborava žrtve šehidske. “Danas, 1. marta, svi oni koji vole ovu zemlju na prigodan način pokazuju ljubav prema domovini čestitajući Dan nezavisnosti. Između mnogih čestitki koje sam pročitao jedna od njih je nosila tako snažnu poruku koja glasi: – Kada se pomiješa zemlja sa vodom nastane blato, a kada se pomiješa zemlja sa krvlju nastane domovina. Naša domovina je sačuvana miješanjem zemlje i krvi šehidske. Njihovu žrtvu nikada ne smijemo zaboraviti!”, između ostalog kazao je predsjednik Medžlisa IZ Kalesija.

U prostorijama Memorijalnog centra Kalesija Gornja klanjan je i podne-namaz čime se završio program posjete šehidskom kompleksu koji je organizovan povodom Dana nezavisnosti.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh