Iz naših džemata

Obraćanje glavnog imama Medžlisa IZ Kalesija povodom obilježavanja Dana nezavisnosti

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti u Čaršijskoj džamiji, 28. februara, proučen je Jasin i tevhid, te je poklonjena hatma pred duše šehida. Tom prilikom je glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Muharem ef. Mešanović, u svom obraćanju rekao:

“Danas, u Čaršijskoj džamiji Kalesija obnavljamo sjećanja na dešavanja prije tačno 30 godina. U vremenu velikih previranja devedesetih godina prošlog stoljeća, snovi naših čestitih predaka uveliko su mirisali na javu. 25. januara 1992. godine dogovoren je ispit zrelosti dugo očekivane generacije. Ispit je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Dugo očekivana generacija je položila ispit viševjekovnog sazrijevanja i istog dana, 1. marta 1992. godine, obznanila volju većine ZA – SAMOSTALNOST, ZA – OBNAVLJANJE NEZAVISNOSTI.

Na referendum je izašlo 64% birača sa pravom glasa, a za suverenost i nezavisnost Bosne i Hercegovine izjasnilo se 99,4%. Iako su znali da to neće proći bez posljedica, hrabro su stali iza svoje odluke i životima branili svoj izbor. Mnogi akteri referenduma ispunili su stranice historijskih kitaba Bosanskih vitezova, gazija, šehida, koje zaboravu nikada prepustiti nećemo. Na to nas duži Svevišnji, ali i njihova šehidska krv. Njihov šehadet najveći je podstrek živim generacija da ne prodaju svoju glavu za džabe. Bolje je poginuti kao šehid i biti u sjećanju i zabranjen zaboravu, nego biti ubijen u ravnodušnosti i kukavičluku, pa biti spominjan kao posljednji endeluski halifa kojeg je majka korila da ne plače kao žena – kad nije htio da se bori kao muškarac.

1. marta 1992. godine zvanično je obnovljena nezavisnost Bosne i Hercegovine, ali i prije tog datuma, Bosna i Hercegovina je bila zemlja, država, nekada više – nekada manje, nekada manja – nekada veća. I prije, kao i danas, za ovo parče zemlje mnogi su se otimali. U ovoj zemlji dešavali su se čudni i teški događaji. Smjenjivali se kraljevi, podnosili fermani, dizali veliki ustanci, ubijali veziri, kneževi, paše, begovi i kapetani. Ovdje je započeo Prvi svjetski rat, a u Drugom, u Bosni se desiše najteže i najznačajnije ofanzive.

Još jedna stvar koju nikada ne smijemo zaboraviti. Zbog “DA” za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, bosanski muslimani, sinovi ove zemlje, pretrpjeli su strašan Genocid i ratne zločine na pragu 21. stoljeća. Krvava nam je bila prošlost, teška nam je sadašnjost, a neizvjesna budućnost. Godine, jedna za drugom, nabra ih se trideset, i svakim danom se u našoj jedinoj Domovini provjeravaju nezavisnost i teritorijalni integritet Domovine. Nikako da se otrgnemo zlu glasu prošlosti i da vesela lica gledamo u budućnost. Mi godinama čekamo promjenu; da se nešto promijeni, da se neko drugi promijeni. Možemo čekati do Sudnjeg dana. To se neće desiti dok se mi, ama baš svako od nas, ne budemo mijenjali nabolje.

Uzvišeni Allah kaže: „Allah neće promijeniti stanje jednog naroda sve dok se taj narod ne promijeni…“(Er-Ra'ad, 11)

Narod, sastavljen od pojedinaca, počinje se mijenjati kada se pojedinci počnu baviti sobom i svojim obavezama. Krajnje je vrijeme da, kao i u najtežim godinama, počnemo sami raditi na sebi. Kada počnemo da mijenjamo stanje nabolje tamo gdje se mi pitamo, tada možemo očekivati značajne pomake. Moramo, konačno početi da se brinemo o svojim obavezama. Moramo se promijeniti zbog svijesti, vjere, morala i na kraju zbog plate i halala.

Muhammed, a.s., kaže: „Nema imana onaj ko ne ispunjava preuzete obaveze“. (Ahmed i Bejheki)

Umjesto da odgovorno izvršavamo obaveze, lakše je iznositi strategije, mijenjati politike, rješavati regionalne i globalne probleme. Mnogo više kritikujemo i iznosimo probleme, nego što radimo na njihovom rješavanju. Dok se bavimo stvarima koje nas se ne tiču i oko kojih malo znamo, ode nam helać vlastita porodica, propadaju nam djeca, vlastita kuća i posao koji radimo. I da stanje bude još gore, na kraju, za vlastite pogreške sve druge krivimo osim sebe. Mi našu djecu moramo uzeti za ruke i provesti ih kroz živu, stvarnu, historiju Bosne i Hercegovine, kroz mezaristane, pored crvenih ruža, bijelih cvjetova i bijelih traka.

Bosanski sinovi omogućili su da Bosna i Hercegovina nastavi svoj hiljadugodišnji hod kao slobodna zemlja. Po prvi puta u njenoj historiji, Bosanci i Hercegovci upravljaju svojom zemljom i svojom sudbinom. Uzvišeni Allah izbavio ih je iz ruku njihovih dugogodišnjih tlačitelja, koji su progonili generacije Bošnjaka i ubijali one najpametnije među njima.

U miru, postoji mnogo načina na koji možemo čuvati državu:
– Uči u ime Gospodara tvoga, čuvat ćeš državu,
– Budi pravedan, čuvat ćeš državu,
– Obuzdaj svoju pohlepu, čuvat ćeš državu,
– Ne učestvuj u korupciji, čuvat ćeš državu,
– Razvijaj svoje sposobnosti – kompetencije, čuvat ćeš državu,
– Kupi sebi zastavu. Drži je na prozoru za Dan nezavisnosti, čuvat ćeš državu,

– Pošteno radi svoj posao, čuvat ćeš državu,
– Pošteno plati onoga koji kod tebe radi, čuvat ćeš državu,
– Ne podržavaj nikoga ko zlo radi i o zlu misli, čuvat ćeš državu,
– Ne podržavaj nikoga ko bilo kome štetu čini, čuvat ćeš državu,
– Ako ne možeš popraviti – nemoj pokvariti, čuvat ćeš državu,
– Kad sačuvaš državu izgradio si sebi okvir za dostojanstven život.

Draga braćo i cijenjene sestre! Svim Bosancima i Hercegovcima čestitamo 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Uzvišenog Allaha molimo da osnaži našu vjeru i odgovornost za preuzete emanete i obaveze i da poveća našu ljubav prema Domovini. Da nam našu Domovinu sačuva za sve one koji je vole i koji u njoj žele u slobodi i miru da žive.”

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh