Bosna i Hercegovina

1. juna 2017. godine 19. kolektivna dženaza ubijenim Zvorničanima

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija 1. juna 2017. godine bit će klanjana 19. kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka civilnih žrtava zločina počinjenih u Zvorniku u periodu 1992-1995.

Do ovog momenta identificirano je i spremno za ukop šest tijela žrtava, saopćio je Mustafa-ef. Muharemović, predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje kolektivne dženaze, na sjednici održanoj u Medžlisu Islamske zajednice Zvornik. Postoji mogućnost da će do termina ukopa biti pripremljeno još nekoliko tijela, ali za sada šest identifikovanih je konačan broj.

Prema njegovim riječima manifestacija obilježavanja 24. godišnjice zločina u Zvorniku bit će obilježena u svim mjestima stradanja na području zvorničke općine, a ove godine će, pored Kolektivne dženaze, obuhvatiti posjetu stratištima u Pilici, Drinjači, Crnom Vrhu, Klisi i drugim mjestima, primjeren vjerski program sa tewhidima i mevludima u svim džematima, okrugli sto na temu dokumentovanja zločina i marš stazom kojom je iz nekoliko sela oko Bijelog Potoka u smrt odvedeno 665 zarobljenih civila.

Predstavnici Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Općine Zvornik Ahmet Grahić i Hakija Smajlović, saopćili su imena žrtava čiji će posmrtni ostaci biti ukupani u Gornjoj Kalesiji 1. juna 2017.

Izrazili su potpuno nezadovoljstvo dinamikom identifikacija i ekshumacija, kazavši da očekuju da u narednih mjesec dana bude pripremljeno još nekoliko tijela, te da će u narednim mjesecima biti poduzeti ozbiljni koraci kako bi se pitanje identifikacija razmatralo na najvišem nivou.

Potvrdili su da će 1. juna biti ukopani:

Asim (Avdo) Buljubašić rođen 1940. godine u Zvorniku; Ibrahim (Abdulah) Mehinagić rođen 1952. godine u Zvorniku; Šaha (Huso) Ajanović dj. Huseinović rođena 1928. godine u Samarima; Murto (Muzafir) Hajdarević rođen 1956. godine u Gušterima, Meho (Ešef) Mustafić rođen 1954. godine u Drinjači i Hasiba (Kadrija) Arifović dj. Manjić rođena 1930. godine u Kamenici, sa zadnjim prebivalištem u Memićima.

(Bir.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh