Iz naših džemata

Akcija mekteblija iz džemata Sarači

U nedjelju, 25.12.2016. godine, u džematu Sarači polaznici mektebske nastave djelom pokazali kako se slijedi sunnet.

UČINITI DOBRO DJELO PRIJE PRIČE O LJUBAVI PREMA ALLAHOVOM POSLANIKU

Čistoća je dio imana – islamskog vjerovanja. Vjernici se zbog toga trebaju natjecati u čistoći i u tom pogledu biti uzori u svojim životnim sredinama.

Efendija Aldin Smajić, imam džemata Sarači, imam koji se miješa u svoj posao i sve više i više pokazuje da je dobar organizator u svim oblastima vjere islama, u nedjelju, 25. decembra 2016. godine, održao je mekteblijama čas o čistoći u islamu.

2 3

Mektebskoj djeci je kazao da musliman treba da plijeni svakog pojedinca i da sve što se veže za njega bude čisto i uredno. Naglasio je da su naši dobri muslimani Bošnjaci posebno vodili računa o čistoći, tako da su njihova tijela, odjeća, kuće, avlije i putevi blistali od čistoće. Za njih nisu trebali zakoni da ih prisile na održavanje javnih površina, već ih je islam tome podučio i učinio ih pretečama u ekologiji i higijeni uopće.

Da bi to djeca iz mekteba praktično osjetila, iza časa teorije, imam je organizovao i čas prakse. Muški dio mekteblija iz džemata Sarači, dobivši kese za odlaganje smeća, počistio je detaljno svo smeće sa autobuskih stajališta i otvorenih kanala uz mahalu Sarači. Djeca su ovim činom pokazala neodgovornim zagađivačima da se nikako ne smije izgubiti iz vida muslimansko-bošnjačka tradicija održavanja čistoće svoje okoline. I slike to potvrđuju.

4 5

Šta li to znači kad djeca postanu odgovornija od odraslih i “zrelih” pojedinaca?

Dobro pitanje za one koji hoće početi razmišljati!!!

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh