Iz naših džemata

Asocijacija žena Medžlisa IZ Kalesija: Obilježen Dan hidžaba

U nedjelju i ponedjeljak, 31. januara i 1. februara 2021. godine, u organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija prigodnim programima obilježen Dan hidžaba.

1. februar se na Zapadu, od 2013. godine, obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Ideja je prihvaćena i u našoj domovini, te su ranije organizovani protesti izazvani odlukama državnih institucija o zabrani nošenja hidžaba.

Kampanja obilježavanja Svjetskog dana hidžaba potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke sa hidžabom koja je poslije terorističkog napada 2001. godine počela doživljavati razne neugodnosti od strane svojih kolega radi nepoznavanja islama, kao i neznanja razloga njenog prakticiranja hidžaba. Tako je došla na ideju kampanje kao sredstvo poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve žene, muslimanke koje ne nose hidžab kao i nemuslimanke, da na samo na jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab. Taj dan nije čin obožavanja već učinkovit način da se promjeni nepravilno viđenje hidžaba.

Članice Asocijacije žena su povodom Dana hidžaba organizovale prigodne programe. Vjerska svečanost održana je u džamiji Abdullaha bin Muhammeda Mominaha u Dubnici, u nedjelju, zadnjeg dana mjeseca januara. Na svečanosti gost predavač bila je Amra Hamidović koordinatorica Asocijacije žena Medžlisa IZ Živinice.

Prvog dana februara, u prostorijama divanhane džamije u Prnjavoru organizovano je druženje na kojem su o svom hidžabu i iskustvu govorile pravnica Mersiha Salihović, profesorica engleskog jezika Medisa Aljukić, Mirnesa Kamerić diplomirani pedagog i psiholog i novinarka NEON Televizije Samra Redžić. Ženama koje su prošle godine stavile hidžab uručeni su prigodni pokloni.

U 2021. godini Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, poštujući donosene mjere zaštite, svake nedjelje realizuje Halku Kur'ana. U 2021. godini, u mjesecu janauru, Halki Kur'ana su prisustvovale i gošće Šahida Aljić i Enisa Okanović, koje su održale i prigodna predavanja.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh