Iz naših džemata

Asocijacija žena Medžlisa IZ Kalesija: Obilježena prva mubarek-noć, održano prvo predavanje iz fikha za žene (Foto)

U organizaciji Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija u četvrtak i petak, 27/28.2.2020. god., obilježena mubarek-noć Lejletur-regaib, te je prvim predavanjem otpočela Katedra fikha.

Otkako su nebesa i Zemlja stvoreni godina ima dvanaest mjeseci, a četiri mjeseca su sveta. U godini koja ima dvanaest mjeseca četiri noći su mubarek-odabrane. Sinoć, 27. februara (četvrtak), u organizaciji žena Medžlisa IZ Kalesija na prigodan način obilježena je prva mubarek-noć, Lejletur-regaib. Članice Asocijacije su u prostorijama Medžlisa organizovale iftar, te na taj način u svetom mjesecu redžebu dočekale mubarek-noć regaibsku.

U petak, 28. februara, nakon akšam-namaza održano je prvo predavanje iz serijala o fikhskoj nauci, odnosno započela je sa radom Katedra fikha. Azra Fazlović, prof. fikha u Behram-begovoj medresi u Tuzli u prvom dijelu predavanja govorila je o nastanku fikha i njegovoj važnosti izučavanja, te šta fikh predstavlja i kolika je važnost primjene fikha u praksi. U drugom dijelu prof. Fazlović govorila je o vrijednostima svetog mjeseca redžeba koji je vjesnik ramazana i vrijeme pripreme za najodabraniji mjesec u godini.

Nakon jacije-namaza prisutne na Katedri fikha nastavile su druženje u divanhani Medžlisa IZ Kalesija.

U nedjelju, 1. marta, na Dan nezavisnosti BiH, članice Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija će u prijepodnevnim satima posjetiti Šehidsko mezarje u Kalesiji Gornjoj i pokloniti hatmu pred duše šehida.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh