Islamski svijet

Atina će dobiti prvu džamiju nakon skoro dva stoljeća

Više od pola miliona muslimana koji žive u Atini dobit će službeno prvu džamiju nakon skoro dva stoljeća.

Glavni grad Grčke nema službenu džamiju od kako su protjerane Osmanlije 1833. godine, a zamjenik ministra vanjskih poslova Ioannis Amanantidis kazao je prošle godine da je ovo jedini evropski glavni grad koji nema takav vjerski objekat, prenosi Reuters.

Već godinama muslimani u Atini obavljaju svoje vjerske dužnosti na improvizovanim mjestima, podrumima ili skladištima koja su često mete rasističkih napada.

U maju je premijer Alexis Tsipras objavio izgradnju džamije, dodajući da će to vlada podržati iz poštovanja prema muslimanskom stanovništvu u Atini, ali i zato jer imaju obavezu štititi njihove vrijednosti.

Planirano je da nova džamija koja će imati površinu hiljadu metara kvadratnih, ali bez minareta, bude izgrađena u aprilu u staroj pomorskoj bazi u industrijskom dijelu Atine.

– Trebamo džamiju za nove generacije, naše mlade, kako bi se osjećali ravnopravno u društvu – kazala je glasnogovornica grčke asocijacije muslimana Anna Stamou.

“Zlatna zora”, jedna od stranaka desnice, a koja je treća po popularnosti u Grčkoj, smatra da muslimani opterećuju državnu blagajnu u vrijeme krize.

Zlatna zora također je najavila pojačanje protesta povodom izgradnje džamije.

– Imali smo mnogo protesta, a sigurno je da ćemo ih imati još – istakao je parlamentarac Ilias Panagiotaros.

(FENA)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh