Iz naših džemata

Bajramskom akademijom uljepšan Ramazanski bajram

Prvog dana Ramazanskog bajrama, 4. juna 2019. god., izvedena bajramska akademija kojom se uljepšala radost Bajrama.

U prostorijama BKC-a “Alija Izetbegović” u Kalesiji, sa početkom u 19.00 sati, prvog dana Ramazanskog bajrama održana je svečana bajramska akademija.

Na bajramskoj akademiji su učestvovali:

  • Hor Nuru Ajni,
  • Hor Mreže mladih Medžlisa IZ Kalesija,
  • GKUD Halisije,
  • Asocijacija žena Medžlisa IZ Kalesija,
  • Nermin Hodžić, akademski glumac.

Hor El-Aziz iz Kikača nije učestvovao u izvođenju akademije, jer je prvog dana Ramazanskog bajrama Kikače zadesilo veliko nevrijeme i poplave.

Pokrovitelj akademije bila je općina Kalesija i općinski naćelnik Sead Džafić, a BKC “Alija Izetbegović” suorganizator.

Obraćanje glavnog imama na svečanoj akademiji

Bismil-lahir-rahmanir-rahim!

El-hamdu lillahi vahdeh. Es-salatu ves-selamu a’la men la nebijje ba’deh.

Poštovani sljedbenici islama,

Es-selamu a’lejkum!

Svi insani na svijetu imaju iskonsku potrebu za Bogom, dželle ša’nuhu. U proteklom šehri-ramazanu, Njemu smo, i samo Njemu skrušeno težili. Bili smo na Putu duhovnog sazrijevanja.

Dani Ramazanskog bajrama su, uistinu, dani kada insani svojim srčanim pečatom potvrđuju Allahove imperative, smatrajući ih temeljnim istinama u svojim životima. Izvršene ramazanske obaveze, Allahove naredbe, kod iskrenih insana proizvode nektar za bajramske mubarek-dane, a taj nektar se ogleda u sreći, veselju i radostima zbog obavljenog ramazanskog zadatka.

I ovog minulog ramazana 1440. godine po Hidžri, stajali su muslimani i muslimanke u redu, u saffu islamskom, da bi iznova primili prezent (hediju) kur’anske poruke i Pejgamberove, sallallahu alejhi ve sellem, duhovne zaostavštine. Rezultat toga su, evo, ove današnje bajramske sretne minute, ovo naše veselje i naše goleme radosti zbog obavljene ramazanske misije.

Da bi se sve ono što se ima stalno posjedovalo, to sve treba podijeliti i sa drugima. U meni ima toliko bajramske radosti da je mogu podijeliti sa muslimanima i muslimankama svih generacija i svih uzrasta. Naročito svoju radost bajrama dijelim sa djecom koja su postila ramazanski post.

Sretni i veseli bili i uvijek pozitivno zračili našim islamom. Manifestujte islam u ovom savremenom dobu na način da svojim radnjama ne pokazujete zanesenost, licemjerje i privatnu narcisiodnost. Izvršavajte Allahove naredbe isključivo iz ljubavi prema svome Rabbu, Uzgajatelju i Darovatelju svega viđenog i neviđenog.

U ovom našem vremenu svima nam je jako važan FIQHUD-DIN – pravilno razumjevanje vjere islama. Nemojte se poslije ramazana izgubiti u labirintu samopokazivanja islamske forme.

Uđimo duboko u suštinu islama. Ramazan je, kao jedan islamski postulat (šart, temeljna pretpostavka, zahtjev dinski), evo, prošao, ali nije prošao veličanstveni islam u živoj praksi iskrenih vjernika. Držite se kontinuiteta u izvršavanju vjerskih propisa. Za tako nešto mora se stalno biti u RIBATU – u pripravnosti na vječnoj straži islama.

Čuvajte balans dinski, mislite islamski, neka vam ruke časno rade i grade, neka su srca vaša sa dobrom duhovnom dioptrijom i neka vam oči otvoreno i pošteno gledaju. Haramima nikada nemojte namigivati. Nikada, nikada, i opet nikada, nemojte izgubiti životnu ravnotežu. Samo sa dobrom islamskom ravnotežom može se preko sirat-ćuprije. (Enver ef. Alić)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh