Islamski svijet

Camlica: Nova džamija vidjet će se iz svakog dijela Istanbula

Radovi na džamiji Camlica u Istanbulu, najvećoj džamiji moderne Turske, privode se kraju, a ekipa Anadolu Agency (AA) istanbulsku ljepoticu snimila je iz zraka.

Džamija Camlica nalazi se u istanbulskoj četvrti Uskudar, a njen kamen temeljac položio je prije nešto više od tri godine predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

Prve vjernike primila je na teravih-namazu 1. jula ove godine, tačnije u noći Lejletul Kadr, najvažnijoj noći u islamskom kalendaru. Teravih-namaz te noći u džamiji Camlica je obavilo nekoliko hiljada vjernika.

Ekipa AA snimila je džamiju iz zraka odakle se prostire prelijep pogled na grad Istanbul.

dzamija_camlica_istanbul_radovi_aa1  dzamija_camlica_istanbul_radovi_aa3

 

 

 

 

 

Džamija Camlica ima kapacitet od 37.500 vjernika, a gradi se na ukupno 30.000 metara kvadratnih površine. Posjeduje i platformu sa koje posjetioci mogu posmatrati molitve, galeriju islamske umjetnosti i muzej kao i biblioteku. Arhitekta džamije je Haci Mehmet Gungor.

Obzirom da se nalazi na jednom od uzvišenja grada Istanbula, džamiju Camlicu je moguće vidjeti i svakog dijela grada. Džamija ima šest munara, a radi lakšeg prilaza do džamije će biti sagrađen i tunel dužine tri kilometra.

(Bir.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh