Iz naših džemata

Čaršijska džamija Kalesija: Prva džuma za sve vjernike u ovom ramazanu

Nakon 7 džuma koje su u džamijama mogli klanjati samo imam i članovi džematskog odbora, danas su namazu prisustvovali i ostali vjernici. Poštujući sve propisane mjere džumu namaz klanjali su i vjernici u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji.

Imam džemata Čaršijska džamija Bilal ef.Husić u obraćanju vjernicima iskazao je zadovoljstvo što ih ponovo vidi u džamiji. Zadovoljstvo je izrazio što su zajedno mogli klanjati prvu džumu u ovom mjesecu ramazanu, jer predhodne dvije zbog mjera koje su zbog pandemije korona virusa bile na snazi, nisu mogli.

Podsjećanja radi, džamije u BiH od prekjučer su djelimično otvorene za veći broj vjernika, nakon skoro dva mjeseca restriktivnih mjera tokom kojih su se u džamijama samo oglašavali ezani, a namaze obavljali imami i članovi džematskih odbora.

Instrukcijom Rijaseta ne tretira se dozvoljeni broj vjernika kojima se omogućava pristup džamiji, nego se utvrđuje obaveza da se poštuje dozvoljena distanca, na čega će biti utvrđeno koliko osoba može boraviti u određenom prostoru.

Stoga je iz Islamske zajednice još jednom upućen apel vjernicima da tokom džume pokažu odgovornost, ali i odricanje i da, u slučaju kada u džamijama zbog poštivanja propisa o fizičkoj distanci ne bude više prostora, klanjaju u prostoru ispred džamije (ukoliko uvjeti to omogućavaju), odnosno da i dalje kod kuće klanjaju podne-namaz.

(Ntv.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh