Iz naših džemata

Čestitka i opća poruka u povodu nastupa mektebske 2020/21. godine

Mnogopoštovani muallimi, mekteblije i roditelji mektebske djece,

U ime Medžlisa Islamske zajednice Kalesija i u svoje ime svim našim muallimima, mekteblijama i roditeljima mekteblija, upućujem srdačane tebrike – čestitke povodom nastupa Nove mektebske 2020/21 godine.

Drage naše mekteblije,

Svi ste vi naši mladi članovi Islamske zajednice, a sa vašim upisom u naše mektebe i usvajanjem islamskih sadržaja koji, zasigurno, uljepšavaju duše vjernika, postaćete, ako Allah da, zreliji i još odgovorniji članovi naše Islamske zajednice i društva u cjelini.

U ovoj novoj mektebskoj godini sa vama će raditi muallimi po novom mektebskom planu i programu i usvajaćete znanja iz novih ilmihala – zbornika skrušenih nijjeta, kur'anskih i pejgamberskih dova i časnih ajeta iz Kur'ana, a.š., koji će vas pripremiti za živo izvođenje svega naučenog kroz propisane namaze. Bez tih svetih tekstova koje trebate učiti napamet, ne možete nikako biti muslimani i muslimanke riječju i djelom. Na vašim roditeljima i vama samima je odluka da li ćete biti redovni polaznici mektebske pouke, a što se tiče vaših muallima, oni će, zasigurno, učiniti sve da vi budete dobro uvježbani kao budući klanjači (musallije) a samim tim postaćete čestiti i iskreni pripadnici naše čiste vjere islama. Slušajte savjete svojih muallima i slušajte svoje roditelje koji vas podstrekavaju da se kao insani učvrstite u svom vjerskom stanju i vjeroznanju. Idite u mektebe da se ovjenčate poštenjem, iskrenošću, moralnim vrijednostima i poslušnošću Allahu, Pejgamberu Muhammedu, a.s., i roditeljima svojim. Molim Svemogućeg Allaha da vam da brzo zapamćivanje ilmihalskih sadržaja i kur'anskih sura i da stalno budete moralne veličine među džematlijama, kao i u široj društvenoj zajednici!

Uvaženi muallimi,

Dobro znam da ste kao imami, hatibi i muallimi višestruko normirani. Normirani ste općim islamskim normama od Allaha i našeg Pejgambera, a.s., normirani ste kao hatibi, normirani ste kao džemaatske hodže, a najviše ste dobili normi za izvođenje mektebske pouke. Razumijem da je najteže onim muallimima koji u džematskim mektebima imaju djece koliko u nekim današnjim osnovnim školama, koje imaju na raspolaganju više učitelja i nastavnika. Uposlenik u školi odradi sedmičnu normu i ide kući, a vi ste stalno u nekim “morajućim” normama i obavezama. Najteže su vam norme u objašnjavanju džematlijama (često arogantnim i prepotentnim džematlijama) njihovih promišljanja o načinu obavljanja namaza, dženaza, o uređenju mezarja i postavljanju uzglavnih i nožnih nišana itd.

Svi vi, uvažene moje kolege, znate riječi Svemogućeg Allaha: “I reci! – Radite, pa će Allah i Njegov poslanik vidjeti vaš trud (rad), a vidjeće ga i vjernici.” Što se tiče ovih potonjih, neki, i to samo neki od njih (obzirom kakva su vremena nastupila) primjetiće i vidjeće da ste vi ponijeli preteško breme svekolike odgovornosti. Mnogi od naših džematlija ništa ne vide od vaše učinjene dobrine za opću stvar, ideale islama i da ste se bukvalno “polomili” u islamskoj misiji. Međutim, Dragi Bog sve vidi i sve čuje, pa Ga molim da vašu dobrinu, i normiranu i ne-normiranu, obilato nagradi. Moja preporuka svima vama je da mektebsku djecu prvenstveno naučite uzimanju abdesta, praktičnom obavljanju namaza i lijepom i tečnom/tačnom učenju Kur'ana pri obavljanju namaza. Po meni, to je temelj koji se treba njegovati u našim mektebima, a sve ostale islamske discipline u osnovnim i srednjim školama.

Poštovani roditelji naših mekteblija,

Obraćam vam se ljudski, bratski i sasvim iskreno. Svi znamo da su naša djeca naši ukrasi. Oni su potencijalni ukrasi naših mekteba, ako ih samo vi usmjerite da idu stazama koje će ih u naše mektebe dovesti. Upisana vaša djeca u naše mektebe, u naše osnovne ćelije Islamske zajednice, kroz ilmihale – ćitabe koji uče da se čovjek što bolje učvrsti u svom duhovnom stanju, da riječju kur'anskom i hadiskom popravi svoje stanje duha, da kroz teoriju, a potom kroz živu muslimansku praksu stekne deredžu insana, insana mislećeg, insana koji misli na Boga Dragoga – postižu osnovni vjerski cilj – zadovoljstvo Allaha Svevišnjeg što su Mu u iskrenoj pokornosti na ovom pojavnom svijetu.

U novim ilmihalima, cijenjeni roditelji naše mektebske djece, ima dosta i aplikacija i ilustracija. To će , uistinu, koristiti vašoj djeci da bolje spoznaju neke vjerske detalje. Usto, meni kao insanu i glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, koji polahko nestaje sa vešeg horizonta i odlazi u rahatnu tišinu, želja je živa da vi kao otac ili majka budete svojoj djeci najbolja ilustracija pri uzimanju abdesta, da budete “ilustrirani” babo i mama svome djetetu na svakom sabahu, podne-namazu, ikindiji, akšamu i jaciji. Budite duboko u vašim duhovnim samorefleksijama, samorasuđivanjima. Zagrabite što više od islamskih vrijednosti preko obavljanja namaza. Kad vas vaša djeca vide “nacrtane” u živoj islamskoj praksi, bolje i brže će se kalemiti u svom islamu. Budite dobri voditelji i dobri kućni pedagozi. Pomozite svojoj Zajednici u stvaranju društva dobrih čestitih i poštenih ljudi. Neka vama i vašoj djeci Dragi Bog podari svaku sreću na ovom pojavnom svijetu i molim Ga da vama, vašoj djeci stasaloj za mekteba, vašim muallimima podari prostran dom u džennetskim perivojima.

Nek vam je mubarek Nova 2020/21. mektebska godina!

Piše (poručuje): Enver Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh