Iz naših džemata

Članice Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija učenjem Jasina pred duše šehida dale doprinos u obilježavanju 28. godišnjice stradanja Bošnjaka u Bratuncu

Na musalli šehidskog mezarja Veljaci u Bratuncu, u utorak 12. maja 2020. godine, obilježena je 28. godišnjica od stradanja Bošnjaka Bratunca. Članice Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija pred duše šehida proučile 154 Jasina. Učešće u učenje Kur'ana uzele članice Aktiva džemata Dubnica i Rainci Donji.

Na musalli šehidskog mezarja Veljaci u Bratuncu, u utorak 12. maja 2020. godine, učenjem Jasini-šerifa, hatma dovom i kraćim obraćanjem muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića obilježena je 28. godišnjica od stradanja Bošnjaka Bratunca u Genocidu i Agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Programu na musalli šehidskog mezarja Veljaci, primjerenom vanrednom stanju, prisustvovali su članovi udruženja preživjelih žrtava, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, glavni imam Elvir-ef. Hodžić i imami Medžlisa Bratunac. Hatmu pred duše šehida proučili su imami iz Tuzle, Srebrenice i Bratunca i muderrisi Behram-begove medrese.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je ovom prilikom istakao da je pred nama dug put na kojem valja mnogo toga učiniti kako bi se istina do kraja pokazala, a pravda u cjelini ostvarila.

„Nema većeg prava od prava nedužno ubijenog da se kazni njegov ubica. Naša borba mora biti nastavljena, a riječi „da se ne zaboravi“, „da se ne ponovi“ nikada ne smiju biti fraze ili riječi koje samo izgovorimo a njihova poruka i značenje nestanu. Nadamo se da će borba za istinu biti snažna, ali ne samo naša nego borba cijelog svijeta. Šta sutra čeka bilo koji narod u svijetu ako ne budemo odlučno prekidali taj neljudski poriv, to zlo koje se javilo u našoj zemlji, posebno u ovim krajevima“, kazao je muftija Fazlović poručivši da ćemo uvijek biti uz porodice naših šehida jer je to naša dužnost.

Glavni imam Elvir-ef. Hodžić je istakao da se svake godine 12. maja na šehidskom mezarju Veljaci klanjana kolektivna dženaza identifikovanim žrtvama zločina, ali ove godine zbog pandemije koronavirusa to nije bilo moguće.

(muftijstvotz.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh