Iz naših džemata

Članovi Mreže mladih na obilježavanju 15. godišnjice od prve kolektivne dženaze u Potočarima (Foto)

Danas, 31. marta 2018. god., članovi Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Kalesija prisustvovali su obilježavanju 15. godišnjice od prve kolektivne dženaze u Memorijalnom centru u Potočarima.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe danas je u Memorijalnom centru Potočari obilježena petnaesta godišnjica od prve kolektivne dženaze i ukopa žrtva genocida.

Na petnaestoj godišnjici bili su prisutni potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, zamjenik načelnika Općine Srebrenica Nermin Alivuković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Alija Tabaković, bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković, predsjednice majke Srebrenice te druga Udruženja, kao i mnogobrojni građani Srebrenice.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović rekao je da je na današnji datum ukopano 600 žrtava genocida.

“Najveća dženaza u Memorijalnom centru Potočari bila je 2010. godine kada je u kompleksu ukopano 775 žrtava genocida. Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.575 žrtava, a identifikacije se i dalje nastavljaju. Trenutno je 19 žrtava identifikovano za ukop 11. jula u Potočarima”, kazao je Smajlović.

Predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Suabašić ističe da nikome nije lako, a posebno majkama koje nikad nisu našle svoje najmilije.

“Prije 15 godina 600 naših najmiliji vratili su se u tabutima, ali je to bio najveći povratak u Istočnoj Bosni. Tada smo obilježili mjesto genocida, a zatim su počele i druge dženaze. Sa ovog mjesta pozivam sve one koji znaju gdje su masovne grobnice da pomognu majkama i olakšaju im tugu, bol i patnju. Ipak, mislim da nema pravde dok sve majke ne pronađu svoje najmilije i zločinici ne budu pred licem pravde”, kazala je Subašić.

Srebrenčanka Hajra Delić na današnji datum je ukopala sina.

“Moj sin je imao 24 godine, pronađen je blizu Bratunca, a njegovo tijelo je bilo kompletno. U Memorijalnom centru je ukopan i muž kao i mnogobrojna rodina. Život nazor živim”, kazala je Delić.

(Fena)

Mladi Kalesije u Potočarima na obilježavanju 15. godišnjice od prve kolektivne dženaze, 31.3.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh