Iz naših džemata

Dan šehida: Da su mrtvi ne recite

Drugog dana Ramazanskog bajrama prigodnim programom obilježen Dan šehida.

Centralno obilježavanje Dana šehida za Kalesiju održano u džematu Lipovice

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Kalesija danas je u džematu Lipovice održana Centralna svečanost obilježavanja Dana šehida za područje naše općine.

Drugi dan Ramazanskog bajrama se obilježava kao Dan šehida u znak sjećanja na one koji živote dadoše za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Povodom Dana šehida u džematu Lipovice otvoreno je spomen obilježje i česma gdje su uklesana imena šehida i poginulih boraca Armije Republike BiH iz ovog kalesijskog naselja.

Spomen ploču su otkrili općinski načelnik Sead Džafić i ministar za raseljene i izbjegle osobe FBiH Edin Ramić.

Mi nikada ne smijemo zaboraviti one koji živote dadoše za nas, za našu slobodu. Svi mi trebamo se ujediniti jer samo kao takvi bit ćemo oslonac za razvoj države. Agresor ne miruje samo što sada ne pucaju puškama, nego nas napadaju na druge načine i sa istoka i sa zapada. Mi iz ovoga moramo izaći kao pobjednici jer mi druge države nemamo, ovo je naša domovina, naša zemlja, rekao je općinski načelnik u svome obraćanju.

Emotivno obraćanje imao je i glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Kalesiji Enver ef.Alić koji je kazao da su mnoge majke u BiH u toku agresije izgubile sedam, šest, pet sinova i da neke od njih nisu dočekale da sahrane kosti svojih najmilijih. O njima treba svi zajedno da brinemo i da se uvijek sjećamo onih koji su ubijeni iz razloga što su željeli nezavisnu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Naših šehida se trebamo sjećati svakog dana, a ne samo na Dan šehida, istakao je Alić.

Ministar za raseljene i izbjegle osobe FBiH Edin Ramć u svome obraćanju prisjetio se ratnih dana kada je kao tek punoljetan pripremao se za odbranu domovine.

Mnoge poginule čija su imena uklesana na ovoj ploči znam, bili su dobri borci, dobri ljudi. Svi mi znamo ko nas je napadao, svi znamo ko je agresor koji je ubijao naše djedove, očeve, braću. Mi treba da budemo svjesni da će možda i naše potomke isti taj agresor napadati, ali sada moramo biti spremniji da branimo domovinu. Borci 1992.godine su u svojoj obući bez vojne uniforme stajali u odbranu države, zapitajmo se sada da li je naša omladina spremna za takvo što. Mi moramo odgojiti ljude koji će biti spremni da brane državu, ali isto tako da ojačaju privredno našu domovinu kako bi nam svima bilo bolje, istakao je Ramić.

Obilježavanju Dana šehida prisustvovao je i predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija dr.Enes Idrizović, predstavnici boračkih udruženja i organizacija proisteklih iz rata kao i mjesni imami iz kalesijskih džemata.

Predsjednik Vijeća MZ Lipovice-Sarači Ademir Imamović zahvalio se svima koji su došli u Lipovice, a psoebno se zahvalio onima koji su podržali izgradnju spomen obilježja. Najzaslužnijim su danas uručene i zahvalnice, a među kojima je općinski načelnik Sead Džafić, ministar Edin Ramić, Medžlis IZ Kalesija, vlasnik kompanije “Izazov” Esad Jakubović, direktor firme “Metal Mujkić”, Mujo Mujkić te predstavnicima političkih partija.

(infoplus.ba)

Kalesija: Obilježen Dan šehida

Danas je na području općine Kalesija u džematima obilježen Dan šehida. Dan šehida se inače obilježava svakog drugog dana Bajrama, a tad porodice i poznanici poginulih šehida uče Jasin i odaju počast onima koji su svoje živote dali za odbranu Bosne i Hercegovine.

U prisustvu veterana Prnjavorske čete, predstavnika boračkih udruženja i općinskih institucija i džematlija, u Prnjavoru učenjem jasina i fatihom odata je počast šehidima ukopanim u mezarju kod prnjavorske džamije.

Istovremeno, na skroman način obilježen je i Dan oslobođenja Prnjavora i Kalesije, u znak sjećanja na oslobodioce, borce Prnjavorske čete i drugih jedinica koji su 23. maja 1992. godine nakon 12. dnevne okupacije napravili herojski podvig i oslobodili svoje mjesto i centar općine.

-“Ja hoću da kažem i da izrazim sve čestitke svim borcima koji su 1992. godine kroz trijumfalnu kapiju na ulazu u Prnjavor trijumfalno krenuli u oslobađanje BiH, za Kalesiju po tom znaju svi u BiH i širom svijeta jer je Kalesija prvi oslobođeni grad u BiH, a za to su zaslužni naši šehidi i koje mi danas posebno pominjemo i molim Uzvišenog Boga da svim šehidima da nagradu a svim saborcima koji su preživjeli da Allah dž.š. da sabura u ovim teškim vremenima”, kazao je ef. Mešanović.

Dan šehida je obilježen i u džematu Lipovice centar gdje je urađeno i novo spomen obilježje na kome se nalaze imena i prezimena svih šehida koji su dali ono najvrijednije za Bosnu i Hercegovinu.

-Zahvaljujući borcima i šehidima mi se danas možemo kretati u našoj državi bez ikakvog straha. Ja apelujem na građane da se trebamo često prisjetiti boraca i šehida kako bi i druge generacije znale šta se to dešavalo ratnih godina i kako bi znale cijeniti šehide koji su svoje živote dali u odbranu Bosne i Hercegovine od agresora” kazao je načelnik općine Kalesija Sead Džafić.

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice dr. Edin Ramić istakao je da nije dovoljno samo izgrađivati spomen obilježja nego je potrebno da konstantno govorimo i podsjećamo mlade na ratna dešavanja, te da ih učimo da uvijek trebaju biti na oprezu jer se historija nažalost ponavlja.

-Plašim se da se nama sjećanje na šehide svelo na to da se izgradi spomen obilježje ili spomen ploča i da smatramo da smo tim obavezu prema šehidima izvršili. Oni su se borili za državu, društvo jednakih vrijednosti i to je ono čega se trebamo i moramo prisjećati. Trebamo im vratiti tako što ćemo gajiti ljubav prema Bosni i Hercegovini kod mlađih generacija i da se stvara obaveza da se Bosna i Hercegovina izgradi i da se sačuva za generacije koje dolaze iza nas, to je bila namjera onih koji su branili vrijednosti suvjerene države Bosne i Hercegovine” kazao je ministar dr. Ramić.

Zahvalnost za podršku u izgradnji spomen obilježja iskazao je imam džemata Lipovice centar Emir ef. Imamović koji je kazao da su na ovaj način željeli sačuvati šehide od zaborava.

-“Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u izgradnji spomen obilježja i naravno želim ovim putem i da istaknem da nam je želja bila da sačuvamo naše šehide od zaborava jer su oni dali svoje živote za našu jednu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovine i ovo spomen obilježje će uvijek biti podsjetnik svim generacijama koje dolaze, da vide, da znaju, šta se događalo u proteklom ratu”, kazao je ef. Imamović.

(Ntv.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh