Najave

Poziv: “Dani povratka” – Promocija knjige “Šeher kod Kalesije sa okolinom”, Dom kulture Šeher, subota, 18.30 sati

U subotu, 2. septembra 2023. god., u okviru manifestacije Dani povratka, sa početkom u 18.30 sati u Domu kulture u Šeheru biće upriličena promocija knjige “Šeher kod Kalesije sa okolinom” autora Dževada Tosunbegovića.

Kulturno-vjerska manifestacija “Dani povratka” započela je prigodnim programom koji je održan u mektebu u Kusonjama, džemat Caparde, povodom obilježavanja Nove hidžretske godine. Na lokalitetu dovišta Pašin put – Orlić upriličen je tradicionalan vjerski program, te je u Capardama organizovan i turnir u šahu. Vjerski i kulturno-sportski progami izvedeni su i u Mahali povodom godišnjice obilježavanja povratka i godišnjice otvorenja džamije.

Ovogodišnja manifestacija “Dani povratka” upotpunit će se promocijom knjige “Šeher kod Kalesije sa okolinom” autora mr. Dževada Tosunbegovića. Predstavljanje knjige će se održati u Šeheru, Dom kulture, u subotu, 2. septembra, sa početkom u 18.30 sati.

O knjizi će, pored autora, još govoriti:

– prof. dr. Salih Kulenović,
– prof. dr. Sead Selimović,
– dr. sc. Edin Ramić, predjednik odbora za izdavanje knjige.

O knjizi: Knjiga je izašla u izdanju JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija i Udruženja “Gornja Spreča” Kalesija. Recenzenti su akademik Salih Kulenović i mr. Rusmir Djedović. Radi se o prvoj knjizi o ovom drevnom naselju na području današnjeg Šehera, koje je početkom osmanskog perioda imalo status bazara (trgovišta) Mramorak na karavanskom putu, oko kojeg se razvilo naselje Šeherdžik sa obilježjima manje kasabe, sa džamijom i pratećim sadržajima, zatim hanovima, dućanima, izgrađenim vodovodom – sjedište nahije Birač u Bosanskom sandžaku.

Knjiga pruža puno novih saznanja i zanimljivih podataka o prošlosti Šehera i okolnog područja, naročito o “zlatnom dobu” Šeherdžika (16. – 18.) vijek, ali i u drugim periodima; o džamiji Ahmed-begovoj iz 16. vijeka kao centru učenosti i pismenosti šireg područja, o mektebi-ibtidaiji u Šeherdžiku iz austrougarskog perioda – popularno nazvanoj Mala medresa u Šeheru, i dr.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh