Iz naših džemata

Dani povratka: U Mahali organizovani vjerski i sportsko-kulturni programi

U petak i subotu, 25. i 26. augusta 2023. godine, u Mahali su organizovani vjerski i sportsko-kulturni programi u okviru manifestacije “Dani povratka”.

U petak, 25. augusta, između akšama i jacije, u džamiji u Mahali izveden je mevludski program povodom obilježavanja godišnjice otvorenja džamije.

Prije 20 godina, 24. augusta 2003. godine, u Mahali je organizovana svečanost povodom otvorenja džamije, koja je sagrađena na temeljima porušenog mekteba. Na isti dan, sedam godina ranije, 24. augusta 1996. godine, u Mahali se desio prvi organizovani povratak u Bosni i Hercegovini.

Prije 27 godina mještani Mahale, zajedno sa mještanima Jusića i Dugog Dijela (Zvornik), kao i Svjetliče kod Doboja, bili su pioniri povratka. Kulturno-vjerska manifestacija “Dani povratka” organizuje se s ciljem sjećanja na vremena borbe za opstanak, kao i sjećanja na ljude koji su, više od svega, željeli se vratiti svojoj rodnoj grudi i nastaviti živjeti na svom, tada porušenom, ognjištu.

Mevludska svečanost povodom otvorenja džamije u Mahali, koja se organizuje svake godine, bila je prilika da se prisutni podsjete na sve dobre insane, vakife i dobrotvore, koji su završili svoje dunjalučko putovanje a koji su dali svoj doprinos u razvoju i unapređenju vjerskog života i obezbjeđivanju što boljih uslova života u Mahali kroz realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata u proteklih 20 godina.

O proteku vremena koje je sa sobom odnijelo one kojima je edžel bio zapisan govorio je domaćin, imam džemata Mahala, a glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Muharem ef. Mešanović, u svom obraćanju istakao je bitnost čuvanja pomena na naše dobre prethodnike kako bi sadašnje i buduće generacije nastavile koračati njihovim stopama i putevima dobra.

Mevludski program su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Muamer ef. Kamerić, Enes ef. Sakić, Izet ef. Jahić, te gosti iz Sarajeva hfz. Omer ef. Zulić i Resul ef. Alić.

U subotu, 26. augusta, na sportskom poligonu u Mahali organizovan je sportsko-zabavni program. Svoje fudbalsko umijeće na sportskom terenu pokazali su “veterani” Mahale i Miljanovaca, koji su odigrali malonogometnu utakmicu, a zabavni program je nastavljen nakon sportskih aktivnosti.

Ovogodišnja manifestacija “Dani povratka” okončat će se prvog vikenda u septembru kada će u Šeheru biti organizovan kulturno-zabavni program.

Dani povratka 2023, Mahala, 25/26.8.2023. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh