Iz naših džemata

Dobro se dobrim vraća: Džematlije džemata Kikači svog imama nagradile putovanjem u sveta mjesta (Foto/Video)

U ponedjeljak, 27. januara 2020. godine, u okviru vjerskog programa koji je organizovan povodom završetka radova na uređenju enterijera džamije u džematu Kikači, džematlije ovog džemata obradovale su Muamera ef. Fazlića nesavakidašnjom hedijom – odlaskom na umru imama džemata Kikači i njegove hanume.

Džemat Kikači formiran je 1971. godine otvaranjem novosagrađene džamije i izdvajanjem iz džemata Lipovice. U periodu od osnivanja džemata Kikači pa do početka agresije na BiH (1971-1992.) imamsku dužnost obavljalo je nekoliko imama: Mustafa ef. Dautović, Mustafa ef. Sinanović, Amir ef. Sakić.

Sada već daleke, ratne, 1993. godine, prije 27 godina, Muamer ef. Fazlić tek što je napunio 18 godina svoga života (Muamer-ef. je rođen 21.12.1974. godine u Sarajevu), raspoređen je na mjesto imama u džemat Kikači. Muamer-ef. je iz ulemanske porodice. Njegov rahmetli babo, hadži hafiz dr. Fadil ef. Fazlić, više od 40 godina učio je mukabele u sarajevskim džamijama, više od 30 godina bio je član Komisije za hifz, 19 godina bio je profesor kiraeta na FIN-u i deset godina profesor kiraeta u Gazijinoj medresi. Odredba je bila da hfz. Fadil Fazlić 26. marta 2012. godine preseli na Ahiret.

Sin hfz. Fadila Fazlića, Muamer ef. Fazlić, od početka svog rada u Islamskoj zajednici pa sve do danas proveo je u džematu Kikači. U tom periodu od 27 godina aktivno je, sa svojim džematlijama, radio na unapređenju vjerskog života, poboljšanju uslova i izgradnji i adaptaciji vjerskih objekata. Temeljno adaptiranje džamije izvršeno je 2003. godine, kada je zamijenjen i četverovodni krov, a džamija dobila potkupolni izgled s veoma lijepim enterijerom. Izgrađeni su novi mektebi u naseljima koji su u sastavu džemata Kikači. Osnovan je Hor el-Aziz koji učestvuje na festivalima duhovne muzike, a džemat Kikači i Hor El-Aziz su domaćini i organizatori jednog takvog festivala koji se održava sredinom mjeseca augusta (2019. održan sedmi po redu festival).

Pored svega nabrojanog u džematu Kikači, kao i u drugim džematima Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, u Školi Kur'ana podučavaju se nove generacije koje uspješno savladaju učenje arapskog / kur'anskog pisma, te se nakon prvog čitanja Svete Knjige održavaju i kolektivne hatma-dove. U džematu Kikači trenutno Školu Kur'ana pohađa četvrta generacija koja broji 50 polaznika. Ova generacija Škole Kur'ana bila je sebeb “tajne” organizovane akcije s ciljem da se imam džemata Kikači, za svoj višegodišnji trud i rad, nagradi umrom – odlaskom u Sveta mjesta, posjetom Mekki i Medini i obavljanjem umre.

U džematu Kikači je sredinom mjeseca decembra 2019. godine pokrenuta akcija renoviranja unutrašnjosti džamije, s posebnim akcentom na mihrab koji je napravljen 1969. godine. Nakon završetka radova upriličena je vjerska svečanost tim povodom, a s ciljem da se obznani nijjet džematlija džemata Kikači i dodijeli nagrada imamu ovog džemata. Na kraju vjerske svečanosti Muamera ef. Fazlića i njegovu suprugu Irfana-hanumu, džematlije su obradovale nesvakidašnjim poklonom – odlaskom na umru.

Dobro se dobrim vraća!

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh