Iz naših džemata

Dovište Pašin put – Orlić: Dova na Orliću u vremenu pandemije

U subotu, 5. septembra 2020. godine / 17. muharrema 1442. godine po Hidžri, s ciljem održavanja kontinuiteta proučena je tradicionalna dova na lokalitetu dovišta Pašin put – Orlić.

Već dugi niz godina na lokalitetu dovišta organizuje se centralna svečanost manifestacije pod nazivom “Pašin put – Orlić”. Ove godine, u vremenu iskušenja izazvanih pandemijom, svečanost na lokalitetu dovišta organizovana je s ciljem održavanja kontinuiteta manifestacije. Desetak vjernika sa područja opština Zvornik, Osmaci i Kalesija okupilo se na dovištu. Prije akšama i nastupa noći proučen je Jasin, a nakon obavljanja akšam-namaza proučena je i tradicionalna dova.

Skromnoj svečanosti na Orliću prisustvovao je i federalni ministar dr. Edin Ramić, a ministarstvo na čijem čelu je dr. Ramić u proteklom periodu je pomoglo obnovu dovišta i izgradnju putne komunikacije, kao i uređenje dovišta i izgradnju infrastrukture na lokalitetu dovišta.

Predstavnici Medžlisa IZ Kalesija, glavni imam i predsjednik, u svojim kraćim obraćanjima istakli su bitnost okupljanja i čuvanja bošnjačke tradicije uz nade da će se sljedeće godine manifestacija “Pašin put – Orlić” moći organizovati kao i ranijih godina.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh