Iz naših džemata

Džemat Memići Centar – Zajedničkim iftarom obilježen početak gradnje imamske kuće (Foto)

Zajednički iftari su postali tradicija u našim džematima. Već dugi niz godina u gotovo svim džematima Medžlisa IZ Kalesija se priređuju zajednička okupljanja i iftari čime se potvrđuje smisao i uloga džemata.

I ove godine je u džematu Memići Centar organizovan zajednički iftar koji svake godine okupi preko stotinu džematlija.

Uoči samog ramazana u džematu Memići Centar je počela izgradnja imamske kuće s ciljem uspostavljanja beš-vakta, što je ujedno bio razlog da ove godine iftar bude baš na samom početku ramazana.

Zajedničkom iftaru u džematu Memići Centar prisustvovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef Alić, koji se poslije iftara obratio džematlijama i u prigodnom vazu je govorio o vrijednostima uspostavljanja beš-vakta u džematu. Između ostalog, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija u svom govoru posebno je naglasio da će projekat izgradnje imamske kuće uveliko pomoći džematlijama na izgradnji samih sebe kao praktičara vjere islama. Također, glavni imam je naglasio i da unikatna džamija u džematu Memići Centar ima potrebu za istim, te da, bez obzira koliko je ona lijepa sa ničim pretjeranim, iziskuje potrebu za uspostavljanjem beš-vakta kako bi njeni najljepši ukrasi – džematlije svaki dan krasili Allahovu kuću. Glavni imam se džematlijama džemata Memići Centar zahvalio na gostoprimstvu, zaželio im uspjeh u njihovom nastojanju na poboljšanju vjerskog života u svom džematu, kao i da jedinstveno učestvuju u izgradnji ovog hajr-djela, jer će jedino tako znati cijeniti vrijednost onoga što sagrade.

Galerija: Zajednički iftar u džematu Memići Centar, 03.06.2017. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh