Iz naših džemata

Džemat Sarači gradi imamski stan

U sjedište Medžlisa Islamske zajednice Kalesija stalno pristižu pozitivne vijesti. Dana, 12. augusta 2016. godine, Džematski odbor džemata Sarači održao je sastanak u vezi sa iznalaženjem adekvatnog placa za gradnju kadrovskog imamskog stana za sarački džemat.

Na sastanku je istaknuto, nakon dugih peripetija oko kupovine zemljišta za velike pare (oko 25.000,00 KM) neposredno uz džamiju, da su definitivno plac za imamski stan poklonili (UVAKUFILI) Sakib i Rusmir Hasanović i njihova porodica, i na tom sastanku se odmah pojavio i dobrotvor sa većom novčanom donacijom. Naime, prvi donator je Mirsad (Hasana) Alić sa suprugom Ismetom, i to sa iznosom od 5.000,00 KM.

imamska-kuca4 kuca-imamska2

Saračani su željeli kupiti plac za stan imama, a srdačno ga, poslije svečanog otvorenja saračke džamije (23. jula 2016.god) dobiše kao veliki muštuluk od vrijedne i radine porodice Hasanović. Džematlije Sarača dobili su novi vakuf, a ono što je vakuf jeste “imovina koja se izuzima iz redovnog pravnog prometa stvarima i određuje se u neke druge svrhe”. Tako su Sakib i Rusmir Hasanović, dvije pčele radilice za svoj narod, svojim nijjetom i voljom izuzeli iz svog vlasništva, samo za ljubav Boga i Božijeg raziluka, zemljište i posvetili ga konkretnom cilju – da i Džemat Sarači može sagraditi kadrovski imamski stan.

U ovim septembarskim danima kreće se već sa realizacijom tog cilja. Uz pripremljenu dokumentaciju za gradnju imamskog stana u Saračima, izvršene su i pripreme za otpočinjanje radova na istom. Za uređenje placa trebalo je angažovati mehanizaciju (bagere viljuškare, kamione i traktore), kako bi iskop za temelje bio brži i lakši. Ovaj dio posla preuzela je firma UNIS-TOK – SEAD DŽAFIĆ iz Kalesije, i to, opet, kao donaciju Saračanima).

z a

Prve betonske radove za stan (garaža i kotlovnica) izvešće HNR gradnja Kalesija, preduzeće koje se bavi pružanjem usluga iz oblasti građevinarstva (zemljani radovi, izgradnja potpornih zidova i finalni radovi), čiji je vlasnik Nihad Hamzić iz Jajića – Kalesija.

Hajirli poslovi, uz Božiju pomoć i Njegovu veliku nagradu svim dobročiniteljima i plemenitim vakifima!

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh