Iz naših džemata

Džematlije iz Prnjavora za povratnike u Podrinju obezbijedile 321 paket

Akcija “Paketi za Podrinjce” ove godine je posebna, vrijedna svake pohvale. Zapakovano je 321 paket, a svaki je sadržavao: brašno, šećer sitni i kocka, so, ulje, začin, kahva, tjestenina, riža, a djeci su posebno dijeljeni slatkiši.

Džematlije džemata Prnjavor ove, 2019. godine obilježavaju mali jubilej humanitarne ramazanske akcije: Paketi za Podrinjce. U Ramazanu 2009. godine pokrenuta je humanitarna akcija prikupljanja hrane za ugrožene Bošnjačke povratnike u Podrinje. Cilj ove akcije je, pored dijeljenja prehrambenih paketa, pružanje moralne podrške Bošnjačkim porodicama koje su se vratile i obnovile život na rodnoj grudi. Svaki povratnik zaslužuje veliko poštovanje zbog mnoštva okolnosti u kojima se nalaze. Zbog čega su napustili svoje kuće, avlije, njive, sela? Šta su tokom rata preživjeli i koliko su izgubili članova porodice, rođaka, komšija? Šta su doživjeli prilikom povratka na svoja zgarišta? Kako su se snalazili prepušteni, uglavnom, sebi samima? Kako se osjećaju gledajući svoje katile, ubice, s kojima su živjeli i danas moraju da žive? Ovi ljudi, Bošnjaci, naša braća i sestre i posebno njihova djeca, ne smiju biti zaboravljeni, već naprotiv, emanet svih nas koji smo u prilici da im pomognemo.

Ramazani su prilika za vjerničko nadmetanje u dobru. Džematlije Prnjavora i mnogi drugi uz Prnjavorčane pokazuju, iz godine u godinu, veću ozbiljnost i pokazuju svoju plemenitost. Akcija “Paketi za Podrinjce” ove godine je posebna, vrijedna svake pohvale. Zapakovano je 321 paket, a svaki je sadržavao: brašno, šećer sitni i kocka, so, ulje, začin, kahva, tjestenina, riža, a djeci su posebno dijeljeni slatkiši. Vrijednost pojedinačnog paketa je oko 25 KM. Paketi su dijeljeni u Zvorničkim naseljima: Klisa, Kaludrani, Šetići, Đulići, Kučić Kula, Lupići, Grbavci, Kamenica Gornja, Kamenica Donja, Kula Grad, Snagovo, Križevići, potom u Srebrenici: Osat, Osmače, Karačići, Sućeska, Srebrenica grad, Potočari i Blječeva. “Svim džematlijama Prnjavor i drugima koji su se uključili u akciju, VELIKO HVALA u ime svih povratničkih Bošnjačkih porodica koje smo ove godine posjetili i obradovali. Posebno Vam hvala u ime razdragane djece zbog koje vrijedi ovaj trud ponoviti i naredne godine.” piše na zvaničnoj stranici džemata Prnjavor.

Organizatori se zahvaljuju i svima onima koji su pomogli u relaizaciji akcije na bilo koji način.

(Ntv.ba)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh