Islamski svijet

Francuski novinar izjavio da Evropa ne želi Tursku samo zbog toga što je muslimanska zemlja

Francuski novinar Jean-Dominique Merchet je izjavio da se debate između Turske i EU vode zbog toga što je Turska muslimanska zemlja.

„Upravo zbog ove činjenice posebno Francuska kao i druge zemlje prihvate Tursku u EU“.

Marchet je za novinsku agenciju Anadolija govorio u vezi borbe protiv terora.

Francuski novinar je kazao da njegova zemlja zbog muslimana koji žive tu ne imaju predrasude prema islamu , i istakao da ukoliko vi kažete da Turska treba da bude u porodici evropskih zemalja, u tom slučaju vas napadaju da surađujete sa neprijateljem. Nije moguće da ovu temu prihvatite kao tabut temu.

„Turski prijem u EU koji nije tema tema debata u Francuskoj je poražavajuća stvar“, kazao je Merchet i dodao da je do prije nekoliko godina raspravljano da li je „pametno da se Turska uvrsti u EU“, i istakao da su i bivši predsjednik Jacques Chirac i premijer Michel Rocard bili stava da se treba dati podrška, i istakao da sada nismo u situaciji da se ovakve debate vode u zemlji.

Merchet, je na kraju istakao da će Turska voditi borbu pritiv terora, i da EU i SAD daju podršku u pružanju obavještajnih podataka. Nažalost tursko društvo i uprava su ostavljeni sami, i da je na polju borbe protiv terora Turskoj data djelimična podrška EU, ali da je na političkom planu ostavljena sama.

Francuski novinar je na kraju izjave kazao da je Turska napadnuta sa tri strane i da kako ISIL, PKK i teroristička organizacija FETO predstavlja opasnost za zemlju koja je 15 jula prošle godine pokušala da izvede vojni puč u zemlji.

(trt)

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh