Iz naših džemata

Godišnjak Medžlisa Islamske zajednice za 2018. godinu

Medžlis Islamske zajednice Kalesija pripremio je Godišnjak za 2018. godinu, koji u printanoj formi u sebi objedinjuje i govori o održanim svečanostima, događajima i aktivnostima koje su organizovane na području Medžlisa IZ Kalesija u protekloj godini.

U 2016. godini objavljena je monografija Naš Medžlis Kalesija – zaustavljeni trenuci 55 godina organizovanog rada. U pomenutoj monografiji priređen je historijski osvrt na rad Islamske zajednice na području Kalesije, od Odbora Islamske vjerske zajednice (IVZ) do Medžlisa Islamske zajednice.

U 2018. godini Medžlis Islamske zajednice Kalesija pripremio je Godišnjak za 2017. godinu, koji je u sebi objedinio sve aktivnosti Medžlisa IZ Kalesija za tu godinu.

Monografija i Godišnjaci

Nedavno je objavljen i Godišnjak Medžlisa IZ Kalesija za 2018. godinu, koji na pisanim stranicama čuva spomen na aktivnosti i događaje koji su obilježili proteklu godinu.

Redakciju Godišnjaka su činili: Enver Alić, dr. sc. Muhamed Alić, Nevres Fatić, Hurija Imamović, Ahmed Hadžić.

Štampu potpisuje Lider graf doo Tuzla, a tiraž je 500 primjeraka.

Predgovor (Iz Godišnjaka 2018)

Medžlis Islamske zajednice Kalesija i ove godine pripremio je Godišnjak – svjedočanstvo na pisanim stranicama o radu Medžlisa Islamske zajednice Kalesija u 2018. godini.

U vremenu trenutnom, kada pisana riječ u štampanoj formi sve više gubi na značaju, smatrali smo da je izdavanje Godišnjaka potreba. Ova štampana riječ popraćena slikovitim prikazom „smirena“ je na stranicama ovog svjedočanstva kao dokaz da smo živjeli i proživjeli još jednu godinu. Sve naše svečanosti, manifestacije i događaji pronašli su svoje mjesto među koricama ovog svjedočanstva.

Protekla, 2018. godina obilovala je aktivnostima koje su organizovane u našim džematima a kojima su prisustvovali kalesijski insani. A insan je onaj koji zaboravlja. To je čovjekovo kur'ansko ime. Onaj koji zaboravlja vrlo brzo zaboravi nedavnu prošlost, jer trenutna sadašnjost nosi sa sobom nove izazove i iskušenja svoga vremena. Da ne bismo zaboravili prošlost u trenutnoj sadašnjosti, a sa željom za bolju budućnost, priređen je i Godišnjak Medžlisa Islamske zajednice Kalesija za 2018. godinu. Od prošlosti se ne živi, ali je ona dobar opominjač i regulator sadašnjosti kao polazna tačka za naše napredovanje u budućnosti.

Sa željom da nam sadašnjost bude bolja od prošlosti, a budućnost još bolja od sadašnjosti, čestitam Redakciji na pripremi, izradi i izdavanju Godišnjaka za 2018. godinu.

Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh