Tekstovi

Hidžra i mekteb – dvoja vrata muslimanske sreće

Ko finansijski pomaže i podržava rad naših mekteba, taj čini najveću hidžru u ovom vremenu.

Piše: E. Alić

Hidžra veličanstvena?

Šta je hidžra u vremenu Muhammeda, a.s., i prvih hrabrih muslimana?

Pejgamber islama je trinaest godina oblikovao ljude, učeći ih ispravnom i iskrenom pristupu šehadetu: Ešhedu en la ilahe illallah ve ešhedu enne Muhammeden a’bduhu ve resuluhu! Iz džahilijjeta, iz doba neznanja o pravom i iskrenom vjerovanju valjalo je tadašnji mušrički svijet izvaditi iz zablude. Zabludjelih je bilo više negoli onih koji su iskreno šehadetili i usvajali moralne vrijednosti islamske poruke. Pritisci su bili žestoki da se odvrate muslimani od pravog cilja – uspjeha u misiji islamskoj. Zbog pritiska i prijetnji smrću stiže emr za veličanstvenu hidžru – prekretnicu u bitisanju čovječanstva. Prvi muslimani, jedan po jedan, grupa po grupa, ostavljaju sljedbe nemara i izlaze na put spasa. Slijedi ih Pejgamber Allahov, odvažno spašava zacrtanu misiju islama i u Jesribu (kasnije Medini), putem Vahja, zadužuje muslimane novim islamskim propisima.

Hidžra znači izaći daleko od rodnog topraka (Mekke), napraviti pokret i preokret, ostaviti sve milo i drago, ostaviti svo bogatstvo osim bogatstva imana kojeg su prvi muslimani ponijeli sa sobom u svojim grudima. Iskreni iman u srcu je neprocjenljivo blago!

Šta je hidžra današnjim pripadnicima islama?

Hidžra je naše kretanje ovim dunjalukom. Hidžra je izlazak iz ružnog u bolje stanje, uz iskrenu namjeru da se tokom vremena ukine teško stanje i u mjestu izlaska. Našim današnjim hidžrama mi preispitujemo sve naše puteve i u konačnici biramo samo siratul-mustekim. Hidžru doživljavamo kao koračaje i zbrajanje svih naših dana. Hasan el- Basri je govorio: “Sine Ademov, čovječe, ti nisi ništa drugo nego skup dana. Kad god prođe jedan dan, prošao je i dio tebe!”

O insanu ovdašnji, o čovječe muslimanskobošnjački, hajmo se seliti iz hala gafleta u stanje pažnje prema svima koji našu pažnju trebaju. Kratko smo mi na dunjaluku. Valja nama u našoj ovovremenoj hidžri uskoro na onu Drugu Stranu. Svakog dana mejjit-salle nas opominju da smo u našoj hidžri na samom izlazu iz dunjaluka. Hidžra ti je, o insanu sadašnji, da prvo doćeš sebi i da svoje stanje ispravno oblikuješ i da prestaneš razarati samog sebe gibeteći druge insane. Hidžra ti je, insanu kalesijski, da se iz situacije otimanja tuđe časti preseliš u situaciju kad ćeš sam sebi narediti da se kloniš tuđih životnih situacija. Hidžra ti je, mu’mine kalesijski, da prestaneš kidati živce drugim insanima i da počneš kanalisati sve svoje damare, e da bi tvoj iman hidžretio u tvoje srce i sediment tvog imana ukazivao na to da si ti, zbilja, pravi muhadžir kroz obrtanje ovodunjalučkog vremena. Hidžra ti je, o čovječe kalesijski, da priznaš sam sebi da nisi baš tako sjajan i tako haran kao što ti na društvenim mrežama pucaju begeneluke (čitaj lajkove). Takvi likovi što begeneluke pucaju mogu biti zadnja sorta insana po karakterima i naravima.

U povodu hidžretske 1441. godine tražimo između se iskrene prijatelje u koje se možemo pouzdati i u koje ćemo imati bezuvjetno povjerenje. Uzaludno je očekivati nečiju iskrenost, prijateljstvo i povjerenje ukoliko to povjerenje ne dolazi i s naše strane. Nije pošteno od drugog očekivati iskrenost ako i sami nismo takvi. Znamo da je hazreti Ebu Bekr bio najiskreniji prijatelj Allahovom Poslaniku u toku hidžre. I ne samo hidžre! Bio mu je odani prijatelj sve do preseljenja na Bolji Svijet. Budimo kao hazreti Ebu Bekr čiji je čitav život bio hidžra! Jer, Ebu Bekrova iskrenost i povjerenje jesu najveće lekcije hidžre.

Hidžrom se formira džemat i šira zajednica – država. Hidžru Muhammed, a.s., i njegovi vjerni ashabi nisu učinili radi sebe i svog enanijjeta – ega, nego da sačuvaju džemat, željeli su da se svi muslimani okupe oko kur’anske poruke, da svi budu jedno i zajedno – ummet i da pokažu i dokažu da je Zajednica preča od pojedinca.

Sa dolazećom hidžretskom godinom 1441. svi smo mi u prilici praviti periodični obračun sa sobom i svojim nefsom, jer to čini svaki narod koji se interesuje za svoju budućnost. Iskoristimo zlatnu šansu, pa sada pred Novu muslimansku – hidžretsku godinu 1441. preispitajmo našu situaciju, pojačajmo zabrinutost za stanje našeg topraka Bosne i Hercegovine, pojačajmo naša dobra i korisna djela koja će nas izvesti iz našeg gafleta, poduprimo finansijski rad naših mekteba u 28 kalesijskih džemata, uradimo korisne stvari preko kojih će se prepoznati lijepo oblikovanje naših mladih naraštaja, podržimo poučavanje i odgojno – obrazovni rad muallima u našim mektebima.

Naši mektebi (nastava u mektebima počinje 7. septembra 2019. god.) su osnovna ćelija za razvoj i uvećanje naših islamskih safova u našim kalesijskim džematima. Ko finansijski pomaže i podržava rad mekteba, čini najveću hidžru u ovom vremenu.

Neka nam Allah dž.š. podari razuma da možemo iščitavati i razumijevati ono što hidžra sa sobom nosi kako bi nam to omogućilo bolje djelovanje u Novoj muslimanskoj / hidžretskoj 1441. godini. Neka je mubarek Nova muslimanska/hidžretska 1441. godina svim pripadnicima lijepog islama!

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh