Tekstovi

Lijepa riječ: Lijepom riječju dolazi se do obeharale sreće

Riječ lijepa, riječ topla i prijateljska je ono što čini suštinu cjeloživotnog komuniciranja sa ljudima.

RIJEČI SU KAO ČUPRIJE PREKO RIJEKA… LIJEPE SPAJAJU LJUDE, RUŽNE PRAVE DUBOKE AMBISE ISPOD SEBE

Moto: Lijepom riječju dolazi se do obeharale sreće, sreće koja behara i plodove daje, sreće koja se u srcu gnijezdi i svakoga toplo grije.

Cijenjenim hemšerijama ma gdje bili, ljudski i prijateljski,

U nestašici svega i svačega što je vrijedno i što čovjeka njegovom čojstvu može da prizove, preostalo nam je da u ovom, od ljudi opoganjenom vremenu, jedino tražimo majdan fine, prijateljske i tople riječi. U ovom prilično rastrojenom i oboljelom društvu, takva riječ mnogo bi nam značila.

Riječ lijepa, riječ topla i prijateljska je ono što čini suštinu cjeloživotnog komuniciranja sa ljudima. Riječ prijazna. Riječ koja raduje, riječ prava. Ugodna i lijepa riječ je, uistinu, bogati majdan sjećanja na izgovorenog. Stoga, neka nam lijepa riječ u ovom “Allah-selamet” vaktu bude brend našeg bosanskog oduševljenja. Neka caruje oduševljenje kao u pjesmi Edina Dervišhalidovića: “Bosnom behar probeharao!” Ili, ona druga: “Sve behara i sve cvjeta…” Budimo behar između se i kažimo jedni drugima: Ah, što smo lijepi kao behar, kao proljeće; riječi nam u komunikaciji mirišu poput proljetnog behara. Budimo sa riječima kao behar i oprašimo se beharom ljubavi i riječima uviđavnosti. Neka se, jednostavno, rodi ljepota života, neka počne taze život među nama. Na rađanje valjanog života, proljeće (behar) nas podsjeća. Kad je to sve tako, onda neka kur'ansko-sunnetske poruke budu proljeća naših srca. Neka naši forumi odmaraju ljude na način da lijepo eglenišemo, da mirisno i beharli besjedimo. Da nam bude lijepo kao kad lijepo zborimo u šljiviku, ispijajući kahve “pod beharli granom”, gdje nam se nutrina naša odmara i rahat “čini”. Zbog jedne lijepo izgovorene riječi čovjek se može ubrajati u osobe sa izrazitim hikmetom, ali i zbog jedne nesmotrene i ružne riječi čovjeka se može okarakterisati do srži zapuštenim insanom. Nije se ni čuditi što nam se svi oni koji puno govore ružne riječi, smatraju petljancima, ispraznim licemjerima i nađubrenim ublehama. Red nam je kontrolisati se u govoru kako bi dospjeli u skupinu mudrih i onih u koje se može imati povjerenja. I čekati neka nova nada za insana.

Riječi su kao ćuprije preko rijeka: lijepe spajaju ljude, ružne prave duboke ambise ispod sebe. Ružna riječ je kao klimava ćuprija. Ružna riječ je kao udarac topuzom i nikakve slatkaste riječi poslije udarca topuzom ne mogu sretno zaliječiti stvorene rane. Rane od koplja i handžara zarastaju, ali rane od ružnog besjedništva nikada.

Malo skromne, obične, lijepe riječi, riječi ugodne i prijatne nadjačaće sve ružne vokabulare koji bombarduju sa internet stranica i dnevne žute štampe. Naše privatno i zvanično opredjeljenje treba da ide u pravcu da lijepa riječ, dobro djelo, i pristojno ponašanje vrijede zlata i svakog zanata a pogotovo onog koji se zove verbalni odnos sa širokim narodnim masama.

Lijepom riječju dolazi se do obeharale sreće, sreće koja behara i plodove daje, sreće koja se u srcu gnijezdi i svakoga toplo grije. Ako se danas ne može reći nešto lijepo i toplo, neka se zašuti i ništa ne govori, ništa ne odgovara. I taj potez zlata vrijedi! I bilo bi mudro da se često tako ravnamo, jer ostaje trag od svake riječi. I minusi za osobu koja isijava grube i bahate riječi.

Piše: E. A.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh