Iz naših džemata

Manifestacija “Dani povratka 2020”, sjećanje na prvi organizovani povratak u BiH

U subotu, 17. oktobra 2020. godine, u povratničkom mjestu Mahala organizovana tradicionalna manifestacija “Dani povratka” kao vid sjećanja na prvi organizovani povratak u Bosni i Hercegovini.

Vjersko-kulturna manifestacija “Dani povratka” organizuje se već dugi niz godina kada se oživljavaju sjećanja na augustovske dane iz 1996. godine, dane kada se dogodio prvi organizovani povratak u BiH. Od prvog povratka protekle su 24 godine. Mještani naselja Mahala, kao i mještani Jusića i Dugog Dijela na području Zvornika i mještani Svjetliče kod Doboja, bili su pioniri povratka. O njihovoj borbi ispričane su priče, zabilježeni video zapisi koji su obišli svijet. U subotu (17.10.2020.), 24 godine poslije, s ciljem čuvanja od zaborava i održavanja kontinuiteta manifestacije (u vremenu pandemije) upriličen je vjersko-kulturni program.

Poslije ikindije-namaza u džamiji u Mahali proučen je Jasin pred duše šehida, a nakon toga, ispred harema džamije, dodijeljene su zahvalnice Enveru ef. Aliću i Zuhdiji Kariću za pomoć u organizaciji i razvoju vjerskog života u džematu Mahala. Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija u svom kraćem obraćanju istakao je bitnost sjećanja na prošle dane i važnost bošnjačkih okupljanja s ciljem čuvanja spomena na period borbe za svoje, koji se nastavio i u miru.

Mještani Mahale su, pripremajući se za ovogodišnju manifestaciju “Dani povratka”, realizovali projekat nabavke i ugradnje jarbola na kojima se vijore zastave. Istaknutim pojedincima u navedenoj akciji, ispred šehidske česme, dodijeljene su zahvalnice (Alić Ševal, Alić Enver, Alić Smajl, Alić Mujo i Amela Karić-Mehović), te je (ispred šehidske česme) proučena Fatiha pred dušu Muradifa Alića koji je tokom povratka, od zadobijenih povreda, izgubio život.

Svečana akademija održana je u sali Doma kulture, a gost na akademiji bio je Salih Brkić, poznati novinar koji je prije 24 godine sačinio video zapise o prvom povratku u BiH. U svom obraćanju Salih Brkić prisjetio se događaja iz mjeseca augusta 1996. godine rekavši: “Vi ste junaci i lučonoše povratka u Bosni i Hercegovini. Pioniri povratka. Kapija, poslije su dolazili drugi. Oni dani su bili za historiju Bosne. Rijetka su mjesta gdje se na onakav način ulazilo. Nikada ne prođem za Srebrenicu a da ne pogledam na lijevu stranu i prisjetim se. Lijepo mjesto, od imena pa dalje. Volio bih napraviti, ako me Allah poživi, film Mahala u vrijeme povratka i Mahala koja raste (danas). Vi ste moji, ja sam vaš. Meni ništa ne treba, samo ako je ovo malo dobrih riječi valjalo da to potvrdite!”

Na kraju svečane akademije dodijeljene su zahvalnice; Salihu Brkiću i Dževadu Tosunbegoviću, koji je svojim trudom doprinio da manifestacija “Dani povratka” zaživi. Nakon svečane akademije otkriveno je obilježje, Kamen – simbol prvog povratka u BiH.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh