Iz naših džemata

Manifestacija “Poslanik u mom srcu 2019”: Održana tribina o vjerskim prilikama na području zvorničkog kotara 1918-1941.

U petak, 29. novembra, sa početkom u 17.00 sati, u prostorijama Gradske biblioteke u Kalesiji a u okviru manifestacije “Poslanik u mom srcu 2019”, održana je tribina na temu “Vjerske prilike na području zvorničkog kotara između dva svjetska rata”.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu 2019”, koja je otpočela 25. oktobra završava se u subotu, 30. novembra, kada je na rasporedu “Večer Kur’ana / hafiza”. U petak, 29.11., pretposljednjeg dana mjeseca novembra realizovana je pretposljednja planirana aktivnost. U saradnji sa BKC-om “Alija Izetbegović” Kalesija organizovana je tribina koja se održala u prostorijama Gradske biblioteke.

Na tribini je bilo govora o životnim prilikama između dva svjetska rata na području zvorničkog kotara a izlagač je bio mr. Mustafa Muharemović. Na početku tribine, Enver ef. Alić, glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, govorio je o mr. Mustafi ef. Muharemoviću, aktuelnom predsjedniku Medžlisa IZ Zvornik, odnosno o autoru naučno-istraživačkog rada “Vjerske prilike na području zvorničkog kotara između dva svjetska rata”. Mustafa ef. Muharemović dugo vremena bio je imam na zvorničkom kraju, te je svojim povratkom porušenom ognjištu dao izuzetan doprinos reafirmaciji Zajednice na području Zvornika. Na naučnom polju Mustafa-ef. dao je, također, svoj nemjerljiv doprinos izučavajući ne tako davnu historiju Bošnjaka ovog kraja.

Nakon uvodnog obraćanja i predstavljanja gosta predavača uslijedilo je izlaganje autora naučno-istraživačkog rada o vjerskim prilikama između dva svjetska rata na području zvorničkog kotara. Zanimljivo historijsko istraživanje predstavljeno je prisutnima koji su imali priliku, slušajući izlaganje i gledajući slike iz prošlosti, prisjetiti se ljudi kojih više nema u ovozemaljskom postojanju a koji su ostavili neizbirisiv trag u povijesti Bošnjaka Zvornika, Kalesije, Sapne.

Na kraju tribine dodijeljene su zahvalnice BKC-u “Alija Izetbegović” Kalesija, kao suorganizatoru, te mr. Mustafi Muharemoviću, gostu predavaču.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu 2019” završava se u subotu, 30.11.2019. god., kada je na rasporedu “Večer Kur’ana / hafiza”, u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji, nakon jacije-namaza.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh