Iz naših džemata

Manifestacija “Poslanik u mom srcu 2019”: U Šeheru svečanom akademijom obilježen Dan državnosti BiH (Foto)

U subotu, 23. novembra 2019. godine, u okviru manifestacije “Poslanik u mom srcu 2019” a povodom Dana državnosti BiH, u Domu kulture u Šeheru izvedena je svečana akademija.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu 2019” polako se bliži kraju. Ovog vikenda, prema planu aktivnosti, na rasporedu bila je akademija povodom Dana državnosti BiH, a ovogodišnja manifestacija koja se organizuje povodom obilježavanja rođenja Muhammeda, a.s., završit će se sljedeće subote kada će se održati Večer Kur’ana / hafiza.

U džematu Šeher, u Domu kulture u Šeheru, u subotu, 23.11.2019. god., sa početkom u 17.00 sati izvedena je akademija povodom Dana državnosti BiH. Džemat Šeher je jedan od 4 džemata koji se nalaze na prostoru manjeg bh. entiteta, te je s razlogom određeno da džemat Šeher bude domaćin akademije, kao vid podrške povratničkim džematima.

Akademija je započela intoniranjem državne himne, nakon čega je Dawud Pjanić proučio kur’anske ajete koji govore o žrtvovanju u borbi za svoj Vatan. Imami Medžlisa IZ Kalesija i učenici Behram-begove medrese u Tuzli (svršenici i maturanti) izveli su nekoliko kasida čiji stihovi govore o Bosni, a akademski glumac, Nermin Hodžić, kazivao je zapise o Bosni; O Bosno moja, O jado moja, O junače, Đerzelezu Ale…

Din i domovina su svetinje u životu muslimana, te je o ove dvije svetinje na akademiji govorio glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić. Na kraju kulturno-vjerskog programa koji se organizovao povodom Dana državnosti BiH dodijeljenje su zahvalnice: džematu Šeher kao domaćinu svečanosti, te glavnom imamu Medžlisa IZ Kalesija.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu 2019” završava se sljedeće sedmice kada je na rasporedu Tribina “Vjerske prilike na području zvorničkog kotara između I i II svjetskog rata” a gost predavač će biti mr. Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa IZ Zvornik. U subotu, 30.11., u Čaršijskoj džamiji u Kalesiji održat će se Večer Kur’ana / hafiza. Pored kalesijskih hafiza Amira Hodžića i Asmira Imamovića, koji su nedavno stekli titule hafiza, gosti na subotnjoj svečanosti će biti i hfz. Omer ef. Zulić, naš Kalesijac, kao i hfz. Kenan ef. Musić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo, poznati alim i predavač.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh