Iz naših džemata

Manifestacijom “Dani povratka” okončana Kulturno-vjerska manifestacija “Pašin put – Orlić 2019” (Foto)

U petak i subotu, 23/24. augusta, održana je manifestacija “Dani povratka” čime je završena ovogodišnja Kulturno-vjerska manifestacija “Pašin put – Orlić 2019”.

Dugi niz godina u džematu Mahala, u zadnjoj trećini mjeseca augusta, organizuju se vjerski i kulturno-sportski sadržaji u okviru manifestacije “Dani povratka”, te se na taj način oživljavaju sjećanja na prvi organizovani povratak u BiH.

U petak, 23. augusta, u džamiji u Mahali, između akšama i jacije, izveden je mevludski program. Prije 16 godina, u petak, 23. augusta 2003. godine, u džamiji u Mahali organizovana je mevludska svečanost koja je bila svojevrsna najava sutrašnjeg svečanog otvorenja džamije. Svečani čin otvorenja džamije desio se 24. augusta 2003. god., na dan povratka koji se dogodio 24. augusta 1996. godine. Navedeni datumi zauzimaju važno mjesto u novijoj povijesti naselja Mahala, te se u ovim augustovskim danima organizuju vjerski i kulturno-sportski sadržaji kao vid sjećanja na dane povratka i dane izgradnje džamije i džemata, kao i samog naselja Mahala.

Mevludska svečanost koja se održala u džamiji u Mahali, 23. augusta 2019. godine, sve prisutne goste i domaćine podsjetila je na nedavnu prošlost. Uz izvođenje mevludskih stihova i prigodnih kasida prikazani su i video zapisi koji svjedoče o borbi mještana Mahale za svoja porušena ognjišta. Pokretne slike i foto zapisi prisutne su vratili u prošlost od koje se ne živi, ali sjećanje na prošlost čuva od zaborava ljude kojih više nema u ovozemaljskom postojanju. U Mahali je više od 80 živih svjedoka prvog organizovanog povratka u protekle 23 godine preselilo na Bolji svijet, nisu više među živima.

U protekle 23 godine, od prvog organizovanog povratka, mještani i džematlije Mahale su neprestano radili na izgradnji infrastrukture i poboljšanju uslova života. Izgrađena je vodovodna mreža, asfaltirane su putne komunikacije kroz Mahalu, a posljednji u nizu projekata je izgradnja ulične rasvjete. U subotu, 24. augusta, nakon odigravanja tradicionalnog malonogometnog turnira upriličena je svečanost povodom otvaranja ulične rasvjete. Realizaciju projekta izgradnje ulične rasvjete u Mahali pomogli su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, općina Kalesija i opština Osmaci, kao Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona. U sklopu svečanosti prisutnima su se obratili načelnik opštine Osmaci gosp. Ljubo Petrović, načelnik općine Kalesija gosp. Sead Džafić, te ministar dr. Edin Ramić.

Prije zvaničnog puštanja u rad ulične rasvjete u Mahali, dr. Edin Ramić dodijelio je pehar pobjedniku turnira, ekipi Šeher, nakon čega je ministar Ramić, zajedno s načelnicima Džafićem i Petrovićem, pustio u rad uličnu rasvjetu. O realizaciji projekta izgradnje ulične rasvjete u Mahali na svečanosti je govorio Sead Alić, predstavnik Građevinskog odbora. Nakon dodjele zahvalnica zaslužnim pojednicima i institucijama, kao i dodjele pehara pobjedniku turnira u malom fudbalu završena je manifestacija “Dani povratka 2019”.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh