Iz naših džemata

Mehmed ef. Šabanović, dugogodišnji imam džemata Tojšići, ispraćen u penziju

U petak, 30. augusta 2019. godine, posljednjeg dana 1440. godine po Hidžri, Mehmed ef. Šabanović održao je svoju oproštajnu hutbu u džematu Tojšići, džematu u kojem je proveo cijeli svoj radni vijek.

Sada već davne 1977. godine, prije nešto više od 4 decenije, izgradnjom nove džamije i izdvajanjem iz krunskog džemata Atik džamije u Ćivama, formiran je džemat Tojšići. Za imama, dekretom reisu-l-uleme, postavljen je Mehmed ef. Šabanović, koji je tadao imao nepune 24 godine. Vjerovatno tada Mehmed-ef. nije ni pretpostavio da će u džematu Tojšići, kao imam ovog džemata, provesti više od 40 godina, odnosno cijeli svoj radni vijek.

U skladu s onom kur’anskom porukom da sve što je na Zemlji prolazno je, prošlo je i 40 godina rada Mehmeda ef. Šabanovića u džematu Tojšići. Kur’anski ajet o prolaznosti svega stvorenog, kao i o prolaznosti vremena, bio je moto oproštajne hutbe Mehmeda ef. Šabanovića. U svojoj posljednjoj hutbi, kao aktivni imam džemata Tojšići, Mehmed ef. Šabanović napravio je kraću restrospektivu svoga bivstvovanja u ovom džematu. Između ostalog, Mehmed-ef. kazao je kako je daleke 1977. godine, kada se vratio sa odsluženja vojnog roka i kada je počeo raditi kao imam u džematu Tojšići, učinio hidžru iz svog rodnog mjesta, a u danima kada se obilježava Nova 1441. godina po Hidžri, u danima hidžre ponovo će učiniti hidžru iz Tojšića u svoje rodne Palavre. Na kraju svoje emotivne hutbe Mehmed ef. Šabanović pozvao je svoje džematlije da i sa novim imamom nastave biti ustrajni na putu islama, jer vrijeme brzo prolazi i jedino dobra djela ostaju da svjedoče o čovjeku i njegovom postojanju u vremenu.

Prije oproštajne hutbe Mehmeda ef. Šabanovića prisutnim džematlijama džemata Tojšići obratio se predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, Ibrahim Aljić, koji je u svom govoru naglasio važnost i značaj rada imama u jednom džematu. Govoreći o Mehmedu ef. Šabanoviću predsjednik Medžlisa IZ Kalesija istakao je da veoma mali broj džemata u Bosni i Hercegovini može se pohvaliti činjenicom da je njihov imam proveo cijeli svoj radni vijek u jednom džematu, a džemat Tojšići je jedan od takvih džemata, jer je njihov imam od početka do kraja svog radnog vijeka radio kao imam u džematu Tojšići. Na kraju obraćanja predsjednik Medžlisa IZ Kalesija Mehmedu ef. Šabanoviću dodijelio je priznanje – zahvalnicu za njegov rad u Islamskoj zajednici, te skromnu hediju.

Biografija: Mehmed Šabanović, sin Muharemov, rođen je 26.3.1954. godine u Palavrama. Oženjen je i otac troje djece.

Osnovno obrazovanje stekao je u Kalesiji, a potom završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

U džematu Tojšići bio je uposlen od 1.1.1977. godine. Tokom agresije na BiH bio je gasal skoro svih kalesijskih šehida.

Kao muallim ostvarivao je značajne rezultate. 28 učenika koji su pohađali mekteb kod Mehmeda ef. Šabanovića završilo je neku od medresa, a vjerovatno najpoznatiji je hfz. Omer ef. Zulić.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh