Iz naših džemata

Mektebski centar MIZ Kalesija: Uvakufljenjem sredstava za izgradnju bunara riješeno vodosnadbijevanje

Medžlis Islamske zajednice Kalesija u prethodnom periodu, započeo je nekoliko važnih projekata na Mektebskom centru, s ciljem upotpunjavanja i unaprjeđenja postojećih sadržaja. Dugogodišnji problem vodosnadbijevanja, zahvaljujući vrijednom vakufu Pezić (rođ.Glavić) Hafize iz Miljanovaca dugoročno je riješen.

Prema riječima glavnog imama Muharem ef. Mešanovića, ranije je na kompleksu Mektebskog centra izvršena izgradnja vodovodne mreže, koja je podrazumijevala izgradnju kaptaža, polaganje vodovodnih cijevi do postojećih objekata kao i izgradnju četiri vanjske česme. Raniji izvori nisu svojim kapacitetom zadovoljavali višednevne potrebe, naročito u ljetnom periodu kada je na ovome lokalitetu u organizovanim posjetama prisutno i do 200 osoba. Za trajno riješenje, neophodno je bilo iskopati bunar te isti priključiti na vodovodnu mrežu.

Vakif izgradnje bunara i hajr česme Pezić Hafiza, po okončanju radova u pratnji svoje kćerke  posjetila je lokaciju i tom prilikom kazala da je izgradnjom ovog hajrata, ispunjen njen desetogodišnji san. Iako je prvobitno postojala namjera izgradnje hajr česme na drugoj lokaciji, Allahovim određenjem njena se želja ostvarila na lokalitetu Mektebskog centra. Na kraju današnje posjete glavni imam Muharem ef. Mešanović, iskazao je zahvalnost svim vakifima uz dovu Allahu dž. š. da njihove vakufe učini kabul i trajnom sadakom podsjećajući na hadis Muhameda a.s. „Kada čovjek umre i njegovo djelo se prekine, osim u tri slučaja: ako je za sobom ostavio neku trajnu sadaku (sadekatun džarijetun), znanje kojim se ljudi koriste (‘ilmun juntefe’u bihi), ili dobrog potomka koji Allahu upućuje dovu za njega (veledun salihun jed’u lehu).“

 

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh