Mektebski centar

Mektebski centar u Dubnici

Mektepski centar je višenamjenski kompleks za obrazovno, sportsko, rekreativno, turističko djelovanje organiziranih skupina i pojedinaca, i druge namjene, sa ciljem unapređenja vjerskog i općedruštvenog života.

Savremeni sistem življenja traži inovativno djelovanje da bismo postigli uspjeh u pozivu kojim se bavimo. Mektepski centar inovacija je u sferi organizacije mektepske nastave, koji svojim sadržajima pruža mogućnost ostvarenja osnovnog cilja mekteba, a to je formiranje zdrave ličnosti, svjesne svrhe svoga postojanja, ali i njeno ostvarenje u drugim segmentima života (sportu, kulturi…) za kojima čovjek ima potrebu.

Gradnja i sadržaji Mektepskog centra usmjereni su u pravcu realiziranja ciljeva i svrhe samoga kompleksa. Mektepski centar za deset godina, kroz više faza izgradnje, treba da sačinjavaju:
– uređeni smještajni objekt koji čine spavaonica s mokrim čvorom, kuhinja polivalentne namjene, prostorija za obavljanje vjerskih aktivnosti, održavanje seminara, druženja i sl.;
– višenamjenski sportski poligon;
– bazen;
– kompleks voćnjaka;
– prostor uređen za dnevne izlete i
– staze za šetnju.

Krunski ciljevi podizanja Mektepskog centra su:
– neposredno uz Mektepski centar obezbijediti što više teritorije kao vakuf i potaknuti ljude da shvaćaju kako je bošnjačka zemlja i ljubav prema njoj dio imana – vjerovanja;
– osigurati Bošnjacima muslimanima prostor za očuvanje izvornog islamskog identiteta;
– potaknuti vrh strukture Islamske zajednice da se na ovom prostoru uvedu nove dozvoljene metode u podizanju kur'ansko-hadiskog čovjeka;
– preko sekundarnih djelatnosti (sportskih aktivnosti) razviti kod mnogih pripadnika islama osjećaj za praktično izvršavanje primarnih duhovnih zadataka (biti musliman qavlen ve a'melen, biti musliman s duhovnom i materijalnom komponentom) i
– primarni cilj – izgraditi ličnost savremenog muslimana kur'ansko-hadiskom metodom u duhu novih prilika 21. stoljeća.

Jedna od osnovnih djelatnosti imama – muallima u našim džematima, kao osnovnim ćelijama Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, jeste kvalitetno i redovno poučavanje naše djece u 56 mekteba koji pripadaju Medžlisu Islamske zajednice Kalesija. Svi pokazatelji, a ponajviše povratne informacije iz Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ BiH, govore da naši muallimi vrijedno rade i valjano kreiraju budućeg čovjeka – džematliju u svim našim džematima. Naša mektepska djeca svake godine, kroz razna takmičenja, pokazuju visok nivo učenosti. I na nivou Muftiluka tuzlanskog i Rijaseta osvajala su solidna mjesta. Na takmičenjima 23 medžlisa na nivou Muftiluka tuzlanskog uvijek smo sa našom djecom činili top-listu. Za kreiranje takve top-liste zaslužni su, dakako, naši imami – muallimi. Neki od njih za svoj rad s djecom i ostale uredno izvršene imamske dužnosti već su dobili priznanja Vjersko-prosvjetne službe Medžlisa Kalesija. Uočljivo je da imamo solidne rezultate u tom pogledu. Međutim, nama sve to nije dostatno, mi želimo više, kreativnije. Tražimo više kreativnosti i od naših imama – muallima, ali i od naših džematlija. Mi hoćemo više vitalnosti u islamskoj duhovnosti.

Želeći više i bolje, imamo ideje za bolju sutrašnjicu, imamo viziju.

Osiguravanje zemljišta za Mektepski centar i osiguravanje samog Centra treba da svi s oduševljenjem prihvatimo (da se i srcem, i dušom, i rukama, i nogama i parama – odazovemo).

Gradnja Mektepskog centra Medžlisa IZ Kalesija predviđena je na veoma povoljnoj lokaciji, koja sama po sebi nameće aktivizam, dovitljivost i dinamiku u našem duhovnom islamskom razvitku. Mektepski centar će, ako Bog da, biti izvor, odnosno mektepska djeca bit će izvor i dinamična rijeka, a kada voda izvire i ne ulijeva se u zatvoreni prostor, već otiče, to garantuje bistrinu njihovih života i sigurnost od skretanja u crne životne hronike. Iz svih naših 56 mekteba, a posebno iz Mektepskog centra MIZ-a Kalesija, naša će djeca popunjavati džamijske safove ali i safove našeg društva i svojom duhovnom stečevinom unaprijediti ga i činiti perspektivnim. Bit će manje bošnjačkih rogova u vreći. Bit će više sklada i harmonije u svim pitanjima života.

Mektepski centar predviđen je na povoljnoj lokaciji, a posebno je važno što će taj Centar biti imovina IZ, odnosno imovina svih nas Bošnjaka na topraku gdje su nekad živjeli Bošnjaci, što dokzuju i ostaci njihovih nišana na ovim prostorima. U kratkom periodu urađen je veliki posao, a idejno rješenje koje smo na početku gledali na papiru danas vidimo u stvarnosti. Sportski poligoni, objekt za smještaj posjetilaca i mektepsku nastavu, uređene staze za šetanje, pristupni putevi, elektrifikacija, vodovodna mreža i kanalizacija…, omogućavaju ostvarenje suštine ovog projekta – unapređenje mektepske nastave. Za naše kalesijske prilike, gradnja Mektepskog centra je, rekli bismo, započeta na pravom mjestu u pravo vrijeme. Za bolje sutra naše djece, sadašnje mektepske djece naše! Danas su to naša djeca, sutra su to ljudi koji će isto kao i mi brinuti o svojoj djeci. Pomozimo im da oni ubuduće lakše podižu zdravo potomstvo.

Kada je mektepski odgoj i obrazovanje u pitanju, svi mi moramo biti itekako odgovorni, prije svega kao čelnici u našim porodicama a potom prema mladoj čeljadi u tim porodicama, posebno prema djeci stasaloj za mekteb. I otac i majka i nadležni džematski efendija kao muallim u mektebu, svi zajedno moraju biti najbolji lideri svojoj djeci da bi spriječili da se ta ista djeca spominju po zlu i po crnim hronikama, crnim subotama, crnim nedjeljama i drugim crnim danima.

Sa dobro uvježbanom mektepskom djecom, možemo se posigurno nadati jakoj, snažnoj i moćnoj i Islamskoj zajednici i društvu u cjelini. Kada u Mekteskom centru, ako Bog da, našu djecu zbližimo putem edukacije po sistemu u zdravom tijelu zdrav duh, bit će više istine u nama i oko nas, bit će više nade za bolju sutrašnjicu naše mlade generacije, bit će više ljubavi i pažnje međuljudske, međubošnjačke, međumuslimanske.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh