Iz naših džemata

Mevludom obilježen Mevlud – rođenje Muhammeda, a.s.

Sinoć (11.12.2016. god./11. rebiu-l-evvela 1438. h.g.), u džematu Vukovije Gornje, održana centralna mevludska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Kalesija povodom rođenja Muhammeda, a.s., a u sklopu manifestacije “Poslanik u mom srcu”, manifestacije koja traje i trajat će cijeli mjesec rebiu-l-evvel, mjesec u kojem se rodio posljednji Božiji poslanik.

Nakon akšam-namaza kojeg je predvodio hfz. Husejn ef. Smajić prisutnima se obratio imam džemata Vukovije Gornje, Enes ef. Sakić, koji je uputio riječi dobrodošlice u ime domaćina (džematlija džemata Vukovija Gornjih). Pored mjesnog imama sinoćnjem skupu se obratio i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić, kao i Seid Aščić, džematlija džemata Vukovija Gornjih, čovjek od pera koji je napisao pobožne stihove i sročio ih u mevludske rime.

Polaznici mektebske nastave u džematu Vukovije Gornje su recitovali mevludske stihove Seida Ašćića, a imami Medžlisa IZ Kalesija su iste učili u mevludskom spjevu.

Refija Sakić, pobjednik literarnog natječaja na temu “Poslanik u mom srcu”, prisutima je pročitala svoj rad koji je stručni žiri ocijenio kao najbolji u kategoriji učenika osnovnih škola.

Manifestacija “Poslanik u mom srcu” se nastavlja i trajat će cijeli mjesec rebiu-l-evvel, a u sklopu manifestacije planirano je održavanja mevluda u džematima Medžlisa IZ Kalesija, centralnom mevludskom svečanošću za žene (džemat Miljanovci, 25.12.), posjetama osnovnim školama na području Kalesije i predavanja o Poslaniku, a.s.

Galeriju slika pogledati ovdje

 

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh