Iz naših džemata

Na džamijsko-edukativnom kompleksu u Dubnici održana vjerska svečanost povodom Dana džamija (Foto)

U nedjelju, 6. maja 2018. god., na džamijsko-edukativnom kompleksu u Dubnici, čija izgradnja još uvijek traje, održana je vjerska povodom Dana džamija i tom prilikom je, povodom završetka građevinskih-betonskih radova, proučena i šljemenska dova. U subotu, kao i u nedjelju, upriličeno je darivanje šljemena.

7. maj je u Takvimu – Kalendaru IZ u BiH označen kao Dan džamija, dan sjećanja na rušenje Ferhadije i ostalih džamija koje su porušene. 7. maja se širom Bosne i Hercegovine organizuju vjerske svečanosti, te se muslimani Bosne podsjećaju na teške dane iz nedavne prošlosti kada su rušene naše džamije.

Od rušenja Ferhadije je prošlo više od dvije decenije. Porušene džamije su obnovljene a nove sagrađene. Na području Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, u Dubnici, trenutno se gradi moderni savremeni džamijsko-edukativni kompleks. Iako još uvijek njegova izgradnja u potpunosti nije okončana, Medžlis IZ Kalesija je u kalendaru aktivnosti u 2018. godini odredio da se vjerska svečanost povodom Dana džamija održi u džamiji sa edukativnim centrom u Dubnici, te da se povodom završetka građevinskih-betonskih radova prouči i šljemenska dova i upriliči darivanje šljemena.

U subotu, 5. maja, sa početkom u 10.00h otpočelo je darivanje šljemena koje je trajalo do večernjih sati tog dana. Darivanje šljemena je nastavljeno i u nedjelju, 6. maja, a ova hajr akcija okončana je u večernjim satima.

U nedjelju, 6. maja, u džamijsko-edukativnom kompleksu u Dubnici, sa početkom u 11.45h, otpočela je vjerska svečanost povodom Dana džamija.

Na svečanosti su prisutni, kroz dokumentarni film i slike porušenih kalesijskih džamija, imali priliku se podsjetiti na dane kada su naše džamije bile mete rušilačkih ruku.

O važnosti džamija govorio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, Enver ef. Alić, koji je između ostalog rekao: “Naš veliki književnik, Nedžad Ibrišimović, svojevremeno je napisao: – To što sam Bošnjak, to je dar mojih predaka i moga naroda, to što sam Bosanac, to je dar moje zemlje, a što sam musliman, to je dar Allaha Uzvišenoga i sve troje sam na neki način u sebi zatekao.

Muslimani Bošnjaci su narod sa vrlo bogatom tradicijom, koji je zbog spleta različitih historijskih okolnosti, bio suočen sa ogromnim iskušenjima te naše svojstvene tradicije, korisnih običaja i pozitivnih muslimanskobošnjačkih navika. Tokom dugog vremenskog perioda u muslimana Bošnjaka su mnogi običaji i pozitivne navike izgubljeni i potisnuti. Danas, u znatno izmijenjenim okolnostima u muslimana Bošnjaka je prisutna težnja da se vrlo važni običaji obnove i iznova, na jedan adekvatan način, utkaju u kontekst savremenog života.

U našoj tradiciji stoljećima su prisutni ženidbeni običaji, navike organiziranja javnih akika, sunnetluka, darivanja kućnih temelja, šljemenske svečanosti stambenih i vjerskih objekata. Uvijek su postojale takozvane javne svečane obznane i slali su se pozitivni haberi i proklamacije. Zašto se to tako radilo i zbog čega se, evo, iznova vraćamo tom i takvom stilu međusobnog ponašanja? Razlog je sasvim jednostavan: da afirmišemo međumuslimanske vrijednosti i bošnjačku ljepotu komšiluka.

Danas je za sve nas poseban dan. Danas je obznana da želimo sašuvati sve naše adete i pozitivne kulturne i vjerske vrijednosti. Šljemenska je hajr dova u ovoj lijepoj Dubnici. Sa ovim danom nagovještavamo da ćemo i dalje slijediti kur'ansko-sunnetski diskurs. Šljemenska je svečanost u Dubnici i baš zbog toga je dan poseban, dan radostan, dan svemuslimanskog uspjeha, radosti, sreće. Sada i ovdje dešava se bratimljenje muslimana Bošnjaka. Bilal ibn Rebah El-Habešija je ezanom okupljao muslimane i na namaz, ali i da muslimani čuju neke novosti ili nadolazeće opasnosti po grad Medinu. Ovaj današnji ezan za podne-namaz u ovoj novoj džamiji je historijski ezan i ezan koji je pozvao na bratimljenje muslimana i njihovo umrežavanje u dobru. Braćo i sestre, ispletimo danas između se mrežu islamske dobrote i uključimo se iskreno u stvaranje mreže primjenjenih islamskih vrijednosti.

Ovdje smo da iskažemo radost i da potvrdimo da nam je milo što će muslimani ovog kraja nastaviti slijediti ezane, odazivati se na njih i žuriti da čuju poruke nosioca vjerskog islamskog autoriteta.

Ovdje smo danas da podržimo ideju da se klanja i teravih-namaz u toku dolazećeg mjeseca ramazana. Ovdje smo danas da čvrst jemin dademo da svoju vjeru islam sačuvamo kroz našu živu islamsku praksu. Dosad smo mnogo toga kazali, ali od svega toga mnogo je toga ostalo neučinjeno, nerealizovano. Danas dajmo jemin da ćemo biti muslimani i muslimanke QAVLEN VE A'MELEN – riječju i djelom, teorijom i živom praksom.”

O realizaciji projekta izgradnje “Džamije sa edukativnim centrom i kućom za imama u naselju Dubnica” govorio je predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, dr. sc. Muhamed Alić, koji je ukratko predstavio projekat od ideje do realizacije.

U sklopu vjerske svečanosti dodijeljene su zahvalnice istaknutim vakifima džamijsko-edukativnog kompleksa u Dubnici.

Jedan od vakifa džamijsko-edukativnog kompleksa u Dubnici je i dr. sc. Edin Ramić, ministar pri Vladi FBiH, koji je zajedno sa svojim saradnicima donirao privatna sredstva za izgradnju džamije i edukativnog centra u Dubnici. Ministar Ramić je u svom kraćem govoru napomenuo da će i Ministarstvo na čijem je čelu i dalje pomagati projekte koji su od važnosti i značaja za zajednicu.

Na kraju vjerske svečanosti, prije podne-namaza, proučena je i šljemenska dova poslije koje je klanjan, kako je glavni imam Medžlisa IZ Kalesija rekao, historijski namaz.

Vrijedni stanovnici Dubnice su se potrudili da svakog gosta na vjerskoj svečanosti ugoste i počaste, te je nakon podne-namaza priređen i ručak, a poslije su svi zainteresovani mogli razgledati džamijski kompleks čija izgradnja još uvijek traje.

Ovim putem Medžlis Islamske zajednice Kalesija se zahvaljuje svim vakifima koji su svojim prilozima darivanja šljemena pomogli izgradnju džamijsko-edukativnog kompleksa u Dubnici.

Vjerska svečanost povodom Dana džamija, džamijsko-edukativni kompleks u Dubnici, 6.5.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh