Iz naših džemata

Na Gaju (džemat Miljanovci) izgrađeno hajr djelo “Sajina voda” (Foto)

U zadnjoj trećini ramazana, u danu kada se iščekivala najodabranija noć u godini, na Gaju (džemat Miljanovci) priređena je vjerska svečanost povodom završetka radova na hajr djelu, česmi koja nosi naziv “Sajina voda”.

Pred dušu Safeta Jakubovića koji je prošle godine preselio na Ahiret, radnici preduzeća Šesi-comerc, na čelu sa svojim direktorom, izgradili su česmu u znak sjećanja na svog rahmetli radnog kolegu. Najbliži mještani ovog hajrata, Mejra i Fadil Kamerić, tokom radova su se brinuli o ovom hajirli djelu.

Nakon što su okončani radovi na izgradnji česme, 26. dana ramazana 1439. god. po Hidžri / 10. juna 2018. god., prigodnim vjerskim programom mještanima Gaja u hajr i na korištenje je data “Sajina voda”.

Bezar u svom Musnedu od Enesa b. Malika, r.a., da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: “Čovjek će za sedmero imati nagradu i nakon smrti: za korisno znanje koje ostavi iza sebe, za sprovođenje rijeke (vode) u određeno mjesto, za kopanje bunara, za sadnju voćke (palme), gradnju mesdžida, za uvakufljenje Mushafa, za dobro odgojeno dijete koje će dovu činiti za roditelja.”

Imam Sujuti je rekao da se čovjeku kada napusti dunjaluk prekidaju sva njegova djela osim u deset slučajeva, odnosno djela se ne prekidaju onome ko:
– ostavi korisno znanje,
– hairli dijete koje će činiti dovu za roditelje,
– ko zasadi palmu,
– ko udijeli trajnu sadaku,
– ko uvakufi Mushaf,
– ko preseli čuvajući granicu od neprijatelja,
– ko iskopa bunar,
– ko sprovede vodu do određenog mjesta,
– ko sagradi konačište (han) za musafire, i
– ko sagradi mesdžid u kome će se Allah veličati.

Hajr djelo “Sajina voda”, Gaj – Miljanovci, 20.6.2018. god.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh