Najave

Najava: Akademija povodom Dana državnosti BiH, Dom kulture u Šeheru, subota, 23.11., 17.00 sati

U subotu, 23. novembra 2019. godine, u Domu kulture u Šeheru sa početkom u 17.00 sati, a u okviru manifestacije “Poslanik u mom srcu 2019” biće izvedena Akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Prigodan kulturno-vjerski program izvest će imami Medžlisa IZ Kalesija, a recitale, stihove i zapise o Bosni kazivat će akademski glumac Nermin Hodžić.

Džemat Šeher je jedan od 4 džemata koji egzistiraju pri Medžlisu IZ Kalesija, a nalaze se na prostoru manjeg bh. entiteta. Ovim putem pozivamo sve džematlije sa područja Medžlisa IZ Kalesija da svojim prisustvom uveličaju svečanost – Akademiju u Šeheru.

Dan državnosti BiH

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95), određeno je da je 25. novembra Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh