Članice Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija će u četvrtak, 20. septembra 2018. godine / 10. muharrema 1440. godine po Hidžri, poslije podne-namaza, u prostorijima Medžlisa IZ Kalesija pripremati tradicionalnu ašuru, jelo koje se pravi na Dan ašure – 10. muharrema.
Iz Asocijacije pozivaju sve zainteresovane žene da se pridruže u pripremi ašure. Nakon što se pripremi, ašura će se dijeliti ispred Čaršijske džamije u Kalesiji.
Asoscijacija žena Medžlisa IZ Kalesija u četvrtak, 20. septembra 2018. godine / 10. muharrema 1440. godine po Hidžri, organizuje i zajednički iftar (18.55h) u prostorijama Medžlisa IZ Kalesija – divanhana. Žene koje su zainteresovane za iftar više informacija mogu dobiti na broj; 061/380-884 (Fikreta Aljić).
Obilježavanje Dana ašure svoje utemeljenje ima u hadisima, jer je prilikom Hidžre u Medinu Poslanik, a.s., zatekao Jevreje kako poste Dan ašure u znak zahvalnosti Allahu. Naime, na Dan ašure Musa, a.s., je sa svojim narodom sigurno prešao preko mora i iz zahvalnosti je postio taj dan. Muhamed, a.s., kada je objavljena naredba posta mjeseca ramazana rekao je: “Bio sam vam naredio da postite Dan ašure, a sada vam kažem: Ko hoće – neka ga posti, a ko neće – ne mora.”
Pored Musaa, a.s., prema predajama, Allah je Svoju milost ukazao i drugim poslanicima, pa se tako navodi da je Nuhova, a.s., lađa tog dana pristala na kopno nakon velikog potopa.
Preporuka posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., je da se taj dan provede u postu (Ko hoće – neka ga posti, a ko neće – ne mora).
Iz arhiva: Pravljenje ašure u kalesijskom naselju Sarači (Ntv.ba, 22.10.2015.)
U Saračima, Mevlida-hanuma Alić, preuzevši adet pravljenja ašure od svoje rahmetli nene Fehime Halilović iz Sakara (Srbija), već godinama, tačnije mjesecima u godini, kada razno voće i povrće sazrijeva i dozrijeva, prikuplja namirnice za slatko jelo – Ašuru. U maju, junu i julu, ona počinje pakovati u zamrzivač jagode, trešnje, višnje,maline, rane jabuke i kruške. Sve voće stavlja u staklene tegle ili flaše, a potom u zamrzivač kako bi dočekalo 10. muharrem nešeg hidžretskog kalendara kada se sastavlja sa ostalim plodovima i bobičastim voćem.
Obično pohranjuje najkvalitetnije vrste voća sa ujednačenom zrelošću. Njen recept je specifičan. Njena ašura je, ustvari, gusti kompot ili voćna salata. Ona, naime, prikupljajući sve namirnice za ovo složeno slatko jelo, broji Allahove blagodati. Dugogodišnje iskustvo ju je naučilo da tvrdo zrnjevlje kuha nabaška, suho voće također. I ove 1437. hidžretske godine, uoči 10. muharema (četvrtak na petak) ona već finalizira prilično naporne poslove u vezi sa ovim slatkim i veoma korisnim raznovrsnim sastojcima. Ašura je u akšam, uoči petka, pripravljena u količini od oko 25 kg a veći dio od toga podijeliće po komšiluku i prijateljima islama koji razumiju simboliku Ašure. Sastavljajući namirnice za Ašuru, Mevlida broji i broji Allahove blagodati.
Ovim činom ona potiče i druge na razmišljanje o njima. Neki koji su kušali Ašuru kažu da im ona poboljšava razmišljanje. Nekim insanima godi organizmu i zamjenjuje im medikamente koje obavezno moraju u toku dana uzimati. Ove godine Mevlida- hanuma će podijeliti ašuru i nekim doktorima i medicinskim radnicima. Da se uvjere u primjećeno. Možda bi dobro bilo Ašuru podijeliti i našim insanima koji se bave vladavinom nad ovim našim muslimanskobošnjačkim narodom. Možda im popravi razmišljanje o sudbini i njihovoj i onih koje oni vode.
Sastojci nabavljeni za ašuru (10. muharrem 1437.h.) su slijedeći:
1. Jagoda (domaća)
2. Jagoda(šumska)
3. Peruanska jagoda
4. Kupina domaća
5. Kupina šumska
6. Malina
7. Ribizla crna
8. Ribizla crvena
9. Grožđe crno
10. Grožđe bijelo
11. Šljiva suha
12. Šljiva sirova
13. Smokva
14. Grožđice suhe
15. Limun
16. Grejp
17. Mandarina
18. Nektarina
19. Limun
20. Naranča
21. Karpuz (lubenica)
22. Dinja
23. Kivi
24. Banana
25. Bundeva
26. Paradajz zeleni (slatki)
27. Maslina
28. Dud
29. Višnja
30. Trešnja
31. Kajsija
32. Breskva
33. Šeftelija
34. Borovnica
35. Aronija
36. Dunja
37. Kruška
38. Jabuka
39. Šipak
40. Cvekla
41. Grah
42. Buranija
43. Ječam
44. Soja
45. Kukuruz (pecar slatki šećerac)
46. Mrkva
47. Hurma
48. Mušmula
49. Muškatni orah
50. Karanfilići
51. Kim
52. Đumbir
53. Hren (vrlo mala količina)
54. Nar
55. Pšenica
56. Riža
57. Zofa – bazga (sok gusti)
58. Sjeme bundeve
59. Orasi
60. Bademi
61. Pustacije
62. Košpe od marelica
63. Košpe šljive
64. Lješnjak
65. Sjeme suncokreta
66. Susam
67. Ćetenovo sjeme (lan)
68. Leblebija
69. Kikiriki
70. Sjeme maka
71. Sjeme komorača
72. Med
73. Kahva
74. Cimet
75. Kokos
76. Vanila
77. Šećer
78. Maslačak (slatko od maslačka)
79. Kakao
80. Čokolada
81. Kesten
82. Čurokot , ili Čurekot, Čurukot-crni kim (black seed)
83. Džanarika
84. Suha kruška