Najave

Najava: Vjerska svečanost povodom Dana hidžaba / Poziv na upis u Školu Kur'ana i hifza, 31.1.-1.2.2020. god.

Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Kalesija povodom Dana hidžaba organizuje vjersku svečanost koja će se održati dana 31. januara 2020. godine (petak), u džamiji Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha u Dubnici, nakon akšam-namaza.

1. februar se na Zapadu, od 2013. godine, obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Ideja je prihvaćena i u našoj domovini, te su ranije organizovani protesti izazvani odlukama državnih institucija o zabrani nošenja hidžaba.

Kampanja obilježavanja Svjetskog dana hidžaba potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke sa hidžabom koja je poslije terorističkog napada 2001. godine počela doživljavati razne neugodnosti od strane svojih kolega radi nepoznavanja islama, kao i neznanja razloga njenog prakticiranja hidžaba. Tako je došla na ideju kampanje kao sredstvo poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve žene, muslimanke koje ne nose hidžab kao i nemuslimanke, da na samo na jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab. Taj dan nije čin obožavanja već učinkovit način da se promjeni nepravilno viđenje hidžaba.

Povodom Dana hidžaba, u organizaciji Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija biće održana vjerska svečanost u džamiji Abdullaha bin Muhammeda Mu'minaha u Dubnici. Na vjerskoj svečanosti u okviru koje će biti izveden prigodan vjerski program predavanje će održati Azra Fazlović, prof. fikha u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Prof. Azra Fazlović će u 2020. godini održati serijal predavanja iz fikha (za žene), odnosno u organizaciji Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija, tokom 2020. godine, biće održana katedra fikha za žene.

Pored vjerske svečanosti koja će se organizovati povodom Dana hidžaba (petak, 31. januar) članice Asocijacije žene Medžlisa IZ Kalesija će u subotu, 1. februara (na Dan hidžaba), u Kalesiji dijeliti mahrame pripadnicima ženskog džemata kalesijskih džemata (od 11.00 sati ispred Čaršijske džamije).

Upis i prijave u Školu Kur'ana / hifza

Pored navedene svečanosti i aktivnosti koje će biti izvedene podovom Dana hidžaba izvršit će se upis u Školu Kur'ana / hifza. Sastanak i upis će se održati u subotu, 1. februara, nakon podne-namaza, u prostorijama Medžlisa IZ Kalesija.

Škola Kur'ana će biti organizovana u dva stupnja:

I – škola kur'anskog pisma, arapskih harfova,
II – škola hifza, učenje napamet sure Jasin i drugih kur'anskih sura.

Školu Kur'ana će voditi članice Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija, Meliha Đedović i Sumeja Ramić.

Ovim putem pozivaju se sve zainteresovane pripadnice, koje žele da uče arapsko / kur'ansko pismo, na sastanak i upis u Školu kur'ana / hifza.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh