Iz naših džemata

NEON Info: U džematu Sarači uređen park za djecu (Video)

U džematu Sarači svojim mališanima htjeli su ponuditi nešto drugačije kako bi više dolazili kako u mekteb tako i na dnevne namaze. Dio harema uredili su samo za njih, postavili su ljuljaške, tobogan, klackalicu, trampolinu.

Pred osnovnim školama često vidimo uređene parkove za djecu. Rijetkost je da iste vidimo pred džamijama. Međutim u džematu Sarači svojim mališanima htjeli su ponuditi nešto drugačije kako bi više dolazili kako u mekteb tako i na dnevne namaze. Dio harema uredili su samo za njih, postavili su ljuljaške, tobogan, klackalicu, trampolinu. Tako da sada roditelji kada idu na namaz dovode djecu ali djeca kad hoće u park povedu roditelja da ide u džamiju.

Imam u džematu Sarači Aldin ef. Smajić i najmlađi član džematskog odbora Narcis Zulić došli su na ideju da urede park za djecu. Projekat je finansijski podržala organizacija World Vision tako da je relaizacija uslijedila ubrzo.

Prema riječima efendije Smajića, već je primijetno da više djece dolazi na dnevne namaze.

Pored pomenutog projekta u džematu Sarači realizuju niz aktivnosti koje za cilj imaju pospješenje kavaliteta mektebske nastave. Napravili su kasu u koju džematlije ubacuju novca koliko žele i kad žele. Iz tih sredstava su za sada kupljeni laptop i projektor te sto za stoni tenis.

Više o tome pogledajte u prilogu NeonTv NEON Info (28.11.2019. NEON Info).

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh