Iz naših džemata

Noć uoči centralne vjerske svečanosti na brdu Orlić proučen Jasin-i tevhid (Foto)

Kao svojevrsna najava centralnog događaja Kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić 2019”, na platou dovišta proučen je Jasin-i tevhid šehidima popraćen zikrom.

U petak, 26. jula 2019. godine, između akšama i jacije na platou dovišta Orlić, uz prisustvo oko 40-tak vjernika i vjernica proučen je Jasin-i tevhid pred duše šehida.

Prisutni na brdu Orlić mogli su, u periodu između dva noćna namaza, svjedočiti nestajanju dnevnog svjetla i nastajanju noćne tmine. Zahvaljujući ekipi Federalne uprave civilne zaštite koja je osvijetlila plato na dovištu, sa brda Orlić isijavala se svjetlost.

U periodu između akšama i jacije pručen je Jasin pred duše šehide, a učenje tevhida i zikra predvodio je Muharem ef. Mešanović, imam džemata Prnjavor. Prije početka učenja Jasina prisutnima se obratio predsjednik Medžlisa IZ Kalesija, Ibrahim Aljić, koji je rekao da manifestacija “Pašin put – Orlić” ima za cilj okupljanje Bošnjaka ovih krajeva koje će biti svojevrsno “saborovanje” muslimana sa područja Osmaka, Kalesije, Sapne i Zvornika. Na kraju programa glavni imam Medžlisa IZ Kalesija, Enver ef. Alić, kazao je da okupljanje na dovištu Orlić predstavlja čuvanje običaja i adeta koji su dio tradicije bošnjačkog muslimana.

Nakon okončanja vjerskog dijela programa uslijedilo je druženje uz kahvu i sok, a klanjanjem jacije-namaza na dovištu Orlić okončana je svojevrsna najava centralnog događaja Kulturno-vjerske manifestacije “Pašin put – Orlić 2019.”

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini
Medžlis Islamske zajednice Kalesija

Trg šehida 4
75 260 Kalesija

Tel.: +387 35 631 132
Fax: +387 35 631 990

Email: medzliskalesija@live.com

Facebook

Copyright © 2016 Medžlis Islamske zajednice Kalesija. Design and development by GOW

Na vrh